ДВАМА ОТ РЕГИОНА СТАВАТ РИМЛЯНИ ЗА ТРИ ДНИ В КОНСТАНЦА

Фенове на Рим от Димитровград ще вземат участие в станалия вече традиционен фестивал в Румъния, възстановяващ събития от началото на новата ера. Той провеждащ се за трета поредна година в Констанца. За там заминават занимаващият се с  търговия на Автопазара Александър Коларов и скулпторът Гроздан Грозев. Двамата са единствени представители на област Хасково, наред с още българи от други места. За димитровградчани това е дебютна изява в Румъния.

Фестивалът ще се проведе на 29, 30 и 31 август с пресъздаване на римската култура, военно дело, бит, занаятчийска дейност. Обхваща периода 1-2 век и ще премине под мотото „Епохата на Христа“. Аз ще бъдат като римски войник в легиона, Гроздан – ликтор. Ликторите навремето са били представители на властта, придружаващи със сноп пръчки около брадва – т. нар. фасци, императора, трибуни и сенатори, обясни Коларов.

Поканата за двамата идва от Сдружение за исторически реконструкции ІV Скитски легион. За провеждането са се погрижили спонсори от Румъния. За ІV-тия Скитски легион се знае, че е бил сформиран от Марк Антоний около 42 пр. н. е. За името Scythica („Скитски“) има две различни теории. Според първата – формированието воюва срещу скитите. Според втората – войниците от легиона били така храбри, че ги сравнявали с уважаваните за храбростта си в Рим скити. След самоубийството на Марк Антоний, Октавиан отправя легиона на брега на Дунав, в Мизия. През 33 – 34 г. лагера е разположен на брега на Дунав.

Grozdan GrozevКонстанца е наследник на Томи – античен римски град. Там е бил заточен Вергилий, както и Волфила, написал азбуката на готите. Той превел също така част от Библията, включва се и Гроздан Грозев. За него тази възстановка не е първа,  ходил е два пъти на парада в Рим – „Натале ди Рома“ на рожденният ден на Вечния град. Събитието е грандиозно и се провежда в края на май, когато голяма част от хората се обличат подобаващо за събитието.

Одеждите и реквизитът са си наши. Част от униформата съм си я правил сам, друга съм купувал. Мое дело са копието, камата, колана, туниката, легионерският шал, кесията за пари. Към униформата има още шлем, ризница, меч, калиги /сандали/, чорапи и други, които съм купувал. Ако си направиш част от одеждите, всичко може да излезе около 1000 лв. Може и много повече. Любовта към историята ме запали да се занимавам, коментира войникът от Скитския легион Коларов.

delchev2 ban

office2 ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук