Двама на 100 пенсионери вземат максимална пенсия

контакти

Само двама на всеки 100 пенсионери в България получават максималната пенсия от 910 лева. 23% от пенсиите са до 161 лева, а 39% – до 200 лева. 5,4% от възрастните хора получават над 800 лева.

Делът на пенсионерите, по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/ е 4,9%, като 28,1% от тях получават пенсия над 800 лв., а 11% – максимална пенсия. Тук влизат заетите в Министерството на отбраната, МВР и Министерството на правосъдието. 25,7% от получаващите пенсия над 800 лв. са получили това право по чл. 69/КСО. Данните са на Българската стопанска камара, публикувани в рубриката – „Стига вече!“

Темата за увеличението на пенсиите е част от преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти за бъдещата управленска коалиция. Предизборната платформа на Патриотите предвиждаше вдигане прага на парите за старост до 300 лева. Те обаче, по информация на trud.bg, са се съгласили на 200 лева минимална пенсия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук