ДВАМА В ДИМИТРОВГРАД РАЗПОЛАГАТ С 80 000 АКТИВНИ СИМКАРТИ

[quote]ПРОКУРАТУРАТА ИСКА ЛИМИТ, ЗАРАДИ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ[/quote]

От Районна прокуратура Димитровград посочват, че двама разполагат с близо 80000 активни симкарти. Единият има над 24000 активни и над 13000 деактивирани карти на свое име, а другият – над 55000 активни и над 121000 деактивирани карти. Това се казва в изследване на прокуратурата за телефонните измами, възложено от главния прокурор Сотир Цацаров.

Сред основните трудности при разкриването на престъпление е, че симкартите не са собственост на извършителите. В Закона за електронните съобщения няма лимит за броя на симкартите, които може да притежава един човек. Очевидно е, че броят на картите не е обичаен и затруднява разследването, ако се налага проверка на всяка от тях. Предложението е да се въведе лимит на броя на картите, които може да притежава всеки един.
auto-banner

В Закона е определен срок от 6 месеца, в който операторите са задължени да пазят данните за трафика. Този срок е много кратък, се казва в изследването на прокуратурата. Често, докато се изяснят номерата, докато се изчакат и някои следствени/съдебни поръчки, а особено ако са от чужбина, този срок е изтекъл. Възможно е този срок да бъде удължен поне до 1 година, както бе преди промените на Закона през 2010 г.

[quote]8,3 МЛН. ЛЕВА ПРИБРАЛИ АПАШИТЕ ЗА 4 ГОДИНИ[/quote]

telefonНад 8,3 млн. лева са прибрали телефонни измамници от жертвите си, за периода от 2011 до 2015 г. Този род схеми са на второ място по разпространеност, след кражбите. През 2011 г. са регистрирани 286 случая, през 2015 г. скачат на 918. Разкриваемостта също се е увеличила три пъти.

В повече от половината случаи измамените са давали до 3 хил. лева, рядко сумата надхвърля 10 хил. лева. Най-често предадените пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства, изтеглени от банка, и взети на заем. Понякога се предават и ценности.

Пострадалите в схемите жени са почти три пъти повече от мъжете – 304 мъже срещу 852 жени. Най-голямата част от жертвите са на възраст от 71 до 80 години, а най-малката – под 18. Най-много от тях живеят на територията на столицата.

Профилът на измамниците сочи, че 93% от тях са мъже, на възраст от 18 до 35 години. Жените са включени основно в подпомагане на престъпните дейности. Повечето от тях са от малки градове на страната, които не са областни.

Телефонната измама е свързана, най-вече, с трагично събитие, сполетяло близък на жертвата или участник в него. През втората половина на 2015 г. се наблюдава нова техника – човек, представящ се за полицай, следовател, прокурор… работещ по разкриването на престъпление.

Други проблеми при разкриването на измамите са липсата на видеонаблюдение в повечето населени места, недостиг на сили и средства за бърза реакция в по-отдалечените места, напреднала възраст на пострадалите… Още за изследването – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук