Да се спазват правилата за разделно събиране на отпадъци, призовава Община Димитровград

контакти

Обръщение към гражданите, свързано с правилата за разделно събиране на отпадъци, отправи Община Димитровград. То, основно, е свързано с подменените наскоро контейнери, различният им начин на обслужване и ползване. Това бе причина да се образуват купове от хартиени отпадъци, като се наложи да се товарят на ръка в камион на фирмата, отговаряща за смесения отпадък, оттам – невъзможност извозващата от разделните контейнери фирма да го прави… Ето и цялото обръщение от Общината:

През втората половина на месец април в Димитровград и в шест от останалите населени места в общината бяха сменени цветните съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като старите съдове тип „Ракла” бяха подменени с нови съдове тип ”Иглу”. Начинът на обслужване на новите съдове и използваната за това техника са различни.

Хартиените и картонени отпадъци трябва да бъдат сгъвани или разкъсвани до степен, позволяваща преминаването им през отворите на съдовете. През изминалия период бе установено, че на някои места в Димитровград, това не се прави, което се предизвиква натрупване на големи количества основно картонени отпадъци около съдовете, тяхното разпиляване и дори запалване.

Обръщаме внимание,че ползвателите на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки са гражданите, тя не е насочена към производствените и търговските обекти. Съгласно Закона за управление на отпадъците ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради в населените места са длъжни да събират разделно отпадъците от опаковки и да ги предават на лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или на организация по оползотворяване. Въпреки това Община Димитровград е направила реверанс към търговските и производствени обекти, като чрез своя Наредба №34 е позволила те да изпълняват ангажиментите си по разделното събиране на отпадъци от опаковки, като използват изградената в общината система.

Надяваме се, че гражданите и най-вече ползвателите на търговски обекти в Димитровград ще  оценят това и ще се постараят да спазват правилата за използване на новите съдове, като не допускат струпване на отпадъци извън тях. Нека заедно се потрудим да поддържаме нашия град чист и приветлив.

Уведомяваме Ви също, че изхвърлянето на отпадъци, извън предвидените за това съдове (макар и в близост до тях) е нарушение и се наказва с глоба за физическите лица и със санкция за юридическите.

За големите търговски и производствени обекти, които генерират рециклируеми отпадъци, надхвърлящи капацитета на елементите на създадената от общината система остава изискването за сключване на договори с лица притежаващи разрешение или с организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук