Да се приеме закон за автомобилното хулиганство предложи Тенчо Тенев

контакти

Закон за автомобилното хулиганство може да бъде стъпка за справяне с рисковите водачи на пътя, според бившия началник на КАТ – София Тенчо Тенев. В студиото на NOVA той коментира, че идеята обсъждал преди дни в Димитровград с бивши колеги – полицаи. В разговора в студиото участва и Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

С бившия ми началник полковник Иванов, който ме взе на работа преди 32 години, стигнахме до един много сериозен аспект в това какво може да се направи по отношение на престъпността по пътищата на страната. След като проблемът с пътнотранспортните произшествия и наглостта на определена категория нарушители е извън контрол, са необходими незабавни комплексни мерки. Необходимо е, както мерките срещу футболното хулиганство, което е по-локален проблем, законотворците в спешен порядък да подготвят и да приемат закон за автомобилното хулиганство, посочи Тенчо Тенев.

По думите му, този закон ще обедини инициативите в тази посока, като се синхронизира с другите нормативни актове – Закон за движение по пътищата, Наказателен кодекс, Указ за борба с дребното хулиганство… Тогава, казва Тенев, всички тези, които са нарушители, както ги казваме, рискови водачи, ще бъдат на отчет във всяко едно полицейско управление. С две думи – да се направи черен списък на шофьорите-хулигани на пътя.

Йонко Иванов обърна внимание и на поведението на пешеходците. Преди няколко години се даде абсолютното право на пешеходците. Мозъкът на хората беше промит и сега смятат, че всичко е тяхно, когато пресичат. Оказва се, че с това абсолютно право на пешеходните пътеки увеличихме смъртността на хората на пешеходни пътеки, заяви Иванов.

Разговорът бе обширен, свързан с възникващи въпроси за недостатъчния контрол на пътя, след тежките катастрофи през изминалите дни. В него бе коментирано, че само с наказания и силови мерки няма да стане, че трябва да се направи анализ на работата на Пътна полиция, че ако искаме да въздействаме на новото поколение, цялото общество трябва да извърви дълъг път.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук