Да подкрепим зеления проект „Покрив за пример“ в Димитровград

Гласувайте до края на месец юли, за да продължи напред в надпреварата 

Много от нас имат покрив, но колко от нас всъщност го използват за нещо друго освен за подслон? Този въпрос задава Силвия Савова, представяйки проекта си „Покрив за Пример”, чиято идея е да създаде първия озеленен и свободен за достъп покрив в Димитровград.

Разработката участва в инициативата „Вселена от възможности“ на българска банка, която ще отличи най-добрите в три категории – „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“.

Сградата в Димитровград

Проектите във всяка от тях могат да се подкрепят чрез гласуване до 31 юли. 10-те във всяка категория, получили най-много гласове, ще стигнат до финалния етап, след което жури ще избере победител във всяка. Трите отличени разработки ще получат финансиране от по 10 000 лева за реализирането. Предстои те да бъдат обявени на 14 септември тази година.

„Покрив за Пример” се състезава в категория „Зелени проекти“. Целта му е да създаде първия озеленен и свободен за достъп покрив в Димитровград. Избрана е и сградата – на бул. „Димитър Благоев“, където се помещават новият Дом на техниката и други фирми. Локацията е в непосредствена близост до кръговите движения до Неделния пазар и Водната кула. Проекта може да подкрепите на следния ЛИНК. Необходимо е да потвърдите самоличността си през Facebook или Google (с копиран линк и браузър е по-лесно).

Амбицията е да покажем как покривното пространство може да се използва за отдих, за работа, за срещи, за зелени иновации и за подобряване на сградния фонд. Основата на „Покрив за Пример” е базирана на устойчивото развитие или иначе казано – как хората, икономиката и околната среда могат да си взаимодействат по най-добрия възможен начин. Градини по покривите (както и фотоволтаици) са често срещани в развития свят и визията за бъдещето. Каква е ползата? Може би сте чували за топлинните острови в градовете – това е нагряването на сградите и асфалта, които правят така, че температурата да се усеща дори още по-висока, подчертава Силвия Савова.

Силвия (вляво) и Йорданка, Будапеща, ноември 2017-та – среща по средата на Европа (от София и Лондон)

Тя е родена и израснала в Димитровград, еколог по образование, работи в София, където е и завършила специоаността, като Sustainability specialist за HP (комбинация между екология и бизнес). Освен това е доброволец от повече от десетилетие (Младежки Център, AIESEC, WWF, Млади за Земята).

Двете в Младежки център, Хасково през 2011 г.

Зеленият й проект е в начална фаза. Разработва го с нейната приятелка и съгражданка Йорданка Йорданова, която е урбанист, учила по специалността в Англия… И двете остават да живеят в съответните столици и пътуват сравнително често.

Зеленият покрив спомага за пречистване на въздуха, намалява топлинния ефект върху сградата, подобрява местното биоразнообразие, физическото и душевно здраве на хората, които го ползват. Въпреки че Димитровград е един от най-зелените градове, хубаво ще е да се погрижим и за сградите, споделят инициаторите на „Покрив за Пример”. Имате време до края на месец юли да подкрепите проекта им, за да продължи напред в надпреварата. Ето отново ЛИНКА, на който можете да го направите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук