ЗА ДА НЕ СЕ ДАВА НАГРАДАТА ПО ДРУГИ ПРИЧИНИ

контакти

Месец и нещо измина от присъждането на наградите за поезия „Пеньо Пенев”. Отразиха я, тогава, електронните издания на информационно равнище. Появи се някаква дискусия, предимно в кафенето на КДК, казаха се мнения във Фейсбук, материал излезе и в мастит вестник. После обсъждането спря. Сега обаче съгражданката ни с незабравено име в средите на културата – Ваня Ангелова, е решила да заяви позиция от Солун, където живее. И, понеже, за позиция никога не е късно, а в Димитровград малцина, изобщо, го правят, предоставяме й място в „Известник”.

Ваня АНГЕЛОВА
Солун – Гърция

Ban-nashДимитровград определено има проблем с националната си награда за поезия.
И преди е имало проблеми. Тогава основанията за гнева бяха в две посоки.

На първо място, за лауреатите се твърдеше как „никой не го знае тоя поет“. Не се уточняваше къде не се знае. Щото из България се знаеше. На второ място се мрънкаше, че „софиянци ни определят наградата, пък я даваме ние“. Дайте ние да си я даваме, демек.

Е, от известно време гнусното статукво се разби. Първо, димитровградчани активно заучастваха в работата на журито. Те редяха състава му и реципрочно журираха. И, второ, наградата почна да отива в ръцете на поети, които всички знаят. Е, в Димитровград, ама какво пък. Второто произтече от първото, естествено.

Ама сега пак скърби и неволи. Смешно било, жалко било, ми казват. Ами така ще е, им казвам на недоволните оттук. Ту ви млякото горещо, ту пък друго нещо. Така ще е, като не знаете какво искате и за какво да изхарчите едни пари.

Ако искате национална награда – ще я оставите да я присъждат хора, които разбират от национална поезия. Университетски професори, литературоведи от БАН, литературни критици. Те са, които могат да понесат критерийна отговорност, за която ви говореше (вече) покойният лауреат Николай Кънчев. И – когото изберат.
Ако пък искате димитровградска награда – няма нужда и от жури. Прави се един списък, може и по азбучен ред, и кметът го подхваща. Тъй, де, що поезия се наиздаде с общински пари, що и по една награда отгоре да няма, та да се прочуем по местната телевизия.

„Най-важна, Санчо, е втората награда. Защото първата се дава по други причини!“, цитираше често вече споменатият Кънчев. Е, Димитровград ще трябва сам да си  реши по какви причини ще си присъжда наградата. Може по едни. Може и по други. Второто аз не го предпочитам.  olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук