ДА НАПРАВИМ ГРАДИНАТА ПО-КРАСИВА

контакти

[quote]ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ И СТРУКТУРИРАНЕ НА ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ ОТ ЛАНДШАФТНИЯ ДИЗАЙНЕР ПЛАМЕН ВЛАДИМИРОВ[/quote]

Декоративните растения са основен градивен елемент при озеленяването на градини и паркове. За ландшафт-дизайна те са най- важния материал за изграждане и структуриране на зелени площи. От съществено значение са някои похвати при композиране и пространствено – обемното разполагане на растителността както и използването на декоративните и качества. При озеленяването морфологичните и екологични особености на декоративните видове се използват по различни начини.

  • Препоръчва се по-тъмните и с по-едри листа видове да се разполагат зад по-светлите и с по-малки листа декоративни растения. Растенията с по-тъмни и с по-груба текстура листа изглеждат оптически по-близо от тези с по-светли и нежни. Също така по-ниските се поставят пред по-високите. Видовете с бърз растеж имат нужда от повече пространство. Растения с плачещи, едри, конусовидни, пирамидални, и колоновидни корони в дървесно-храстовите групи са доминантни. За смекчаване височината на подпорните стени се използват каскадни форми.
  • На представителни места се засаждат единични растения с красиви корони и цветове – така наречените солитери. Площи с по-слаба осветеност се засаждат със сенкоиздържливи, а слънчеви места с ярко оцветени растения. Когато се обединяват на групи с контрастни цветове, се използват растения с неутрален цвят. Дървесно храстови групи, живи плетове, скални кътове водни ефекти се изграждат в зелените площи с декоративни растения. Чрез тях в градината се обособяват различни функционални зони – отворени, затворени, обществени и интимни пространства.
  • Ниските храсти оставят пространството отворено, а едроразмерната  растителност затваря границите му. Широколистната растителност осигурява сезонна динамика на пространството. Интимни са затворени пространства, чийто хоризонтални размери са до три пъти по-големи от вертикалните, а при обществените пропорцията е до едно към шест. Централните части на всяка зона се оставят по-свободни, за да не се губи пространство, а границите се озеленяват с оформени плавни и хармонични линии.
  • В ландшафт-дизайна  растителността може да се използва за защита от шум, вятър, прах, слънце и сняг. Използва се и като фон или рамка за архитектурни, декоративни и растителни акценти. При засаждане в ниските части релефът се смекчава, а когато се разполагат на високите се подчертава.
  • При озеленяването на градини препоръчително е засаждането на растителни групи от еднакви видове, които да изграждат по-големи групи от различни видове. Границите на групите трябва да са по раздвижени. Засаждането на декоративна растителност с различни големини и форми на короните придава живописност на групата, но едно от растенията трябва да е доминантно. При малък брой групирани растения, добре е той да е нечетен.
  • По-представителните части от градината  се озеленяват с растителни акценти. Върху определен фон се цели тяхното място да е на една трета от дължината, като стремежът е разстоянието от което се възприема акцентът да е по-голямо два пъти от височината му.
  • Когато се разполага растителността не на последно място трябва да се мисли за поддръжката и както и за добра поливна система.

В забързаното ежедневие, зеленото пространство е ключовият елемент, носещ вътрешна хармония и душевен мир. Съзерцанието на едно единствено зелено растение е способно да преодолее натрупания стрес да възвърне вътрешното равновесие. Все повече хора отделят време и средства за създаването на свое зелено пространство. Все повече инвеститори се убеждават, че вложените средства в озеленявате се връщат многократно. За да бъде озеленяването професионално изпълнено и да донесе желания ефект задължително трябва да започне със създаване на паркоустройствен проект. Само така се добива реална представа за ситуирането на отделните зони, оптимално разположение на връзки и комуникации, композиционно разпределение на растителността.

Това са основните предпоставки за една добре изглеждаща и радваща окото градина, парк или междублоково пространство.  

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук