„ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД“: ПРЕДИЗБОРНИТЕ ОБЕЩАНИЯ ГОНЯТ НОВИ ВИСОТИ

Да за Димитровград
контакти

[quote]ПРОБЛЕМ Е ЛИПСАТА НА КАНДИДАТ ДЕПУТАТИ ДО ВТОРО МЯСТО В ЛИСТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ДИМИТРОВГРАД[/quote]

Общинските съветници от коалиция „Да за Димитровград“ представиха на пресконференция своето виждане и приоритети за развитието, след парламентарните избори. Отправиха послания към бъдещите депутати от 29-ти хасковски избирателен район.

Преглеждайки различните предизборни програми, можем умерено да твърдим, че по време на кампанията научната фантастика ще достигне нови висоти. Липсва информация как ще бъдат финансирани програмите. Това е слабост почти за всяка партия. Голяма част от приоритетите са заложени през годините в платформите. Не се вземат под влияние икономическия растеж, демографията, пенсионната реформа. Апатията на хората към политиците може да се окаже сериозна пречка при предстоящото съставяне на правителство. Важно е депутатите да се запознаят с анализа на Института по пазарна икономика, който никак не е добър. Това каза на пресконференция Петя Тошкова /„Обединена социалдемокрация“/. Говори още за проблемите в образованието, здравеопазването, инфраструктурата и др.

За димитровградчани ще бъде много трудно да изберат народни представители. За съжаление, в листите до второ място липсват хора, свързани с Димитровград. На новите избраници ще им бъде също трудно да определят насоките си за развитие. Една от причините е, че липсват общински и областен план за развитие, след 2013 г. Това означава, че те ще трябва да формират визията си на базата на срещи. Само ще припомня, че част от народните представители бяха свързани с Димитровград – Иван Петров, Иво Димов, Катя Чалъкова, донякъде Румен Данев. Дали са направили нещо, няма да коментирам. Бих гласувал за тази организация, която ще даде възможност на реалния сектор да се развива, заяви Стефан Димитров /Съюз на свободните демократи/.

Катя Панева /Демократи за силна България/ обърна внимание на проблемите в здравеопазването. Гражданите и пациентите са недоволни от получаваната здравна помощ. Лекарите и останалия персонал също са в трудна ситуация, тъй като нормите и изискванията непрекъснато се променят. Необходимо е да има един добре формиран икономически и социален пакет. Много е важно да се промени моделът на финансиране на болниците, да се намали неравнопоставеността между общинските и областните. Трябва да се инвестира в прегледи и в ранен етап на диагностика, каза тя.

В пресконференцията се включиха още Калина Монева /Движение „Гергьовден“/, Леко Леков и Таня Делчева /“Български земеделски народен съюз/, Антония“ Филева /“Обединени земеделци“/.

Калина Монева наблегна на това, че трябва да се създаде специална стратегия за реклама на България. Освен това – да се създаде виртуален регистър на всички културни и природни забележителности за всяка община. Каза, че в туристическия сайт на страната липсва каквато и да е информация за димитровградска община.

Да се увеличи квотата от 30 000 до 50 000 население, що се отнася до програмата за развитие на селските райони, да се приеме Законът за частната собственост, да бъде ограничен вносът и защитено родното производство, бяха сред исканията на Леко Леков. Таня Делчева поиска повече информираност за родителите, чиито деца са на детска градина или училища, подобряване на материалната база и стратегия за решаване на агресията. Антония Филева изпрати призив към бъдещите депутати да видят как хората живеят в липса на сигурност, безработица, страх и бедност. След като осъзнаят това – да обърнат внимание на програмите за заетост и социално уязвимите групи.

Двама представители от коалицията липсваха – Иво Георгиев и Тодор Ташев. Получили покани, но се обадили, че няма да имат възможност да присъстват. Двамата са в листите за изборите, съответно – „България на гражданите“ и „Съюз на демократичните сили“. На въпрос дали това е причината да ги няма, представителите на пресконференцията не конкретизираха. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук