Да е публична информацията за километражите на втора ръка коли искат купувачи

Европейската комисия въвежда Единна система за обмен на данни за пробега и километражите на леките автомобили, създадена по предложение на българския евродепутат Андрей Новаков, бе съобщено наскоро. Мярката цели подобряване на пътната безопасност на Стария континент. Данните от системата не са публични, но ще се настоява да станат, за да може потенциален купувач да проверява още в автокъщата дали показанията са реални или километражът е бил превъртян.

Платформата вече функционира, подчертава Новаков. Тя е доброволна, безплатна е и е отворена за подаване на информация от всички държави-членки, за да бъде проследено техническото състояние на леките автомобили, които се препродават в ЕС. В Страсбург Новаков призова страните от Европейския съюз, включително България, да се присъединят към системата за обмен на данни. Той цитира независими изследвания и анализи, според които средната възраст на леките автомобили в Европа е 11 години, а 50% от продаваните коли втора употреба са с превъртени километражи.

Системата в България вече работи, до известна степен. Доскоро, при преминаване на технически преглед, показанията от километражите се записваха. От 12 юли тази година те вече се и заснемат, за по-голяма сигурност, а данните се изпращат в съответната система, към Държавната автомобилна администрация (ДАИ).

Искаме информацията да стане публична, за да имат сигурност хората, когато решат да си закупят втора ръка автомобили, споделят потенциални купувачи. Редно е да стане със свободен достъп, подкрепят служители от пунктове за технически прегледи. Те са категорични, че това ще се отрази благоприятно и на тяхната работа.

Водим регистър на извършените периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, в който се съдържа информация за показанието на километропоказателя на всяко МПС. Предвидени са и санкции за този, който манипулира километражите, съгласно чл. 178, ал. 1, т. 11 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП). Информацията за показанията им към настоящия момент не е публична. Данните за конкретно МПС могат да се предоставят на неговия собственик, поясниха от ДАИ след наше запитване.

Оттам посочват, че е прието решение за разработване на Европейската система, но тя все още не е готова. Това изглежда като противоречие, предвид думите на Андрей Новаков, че платформата вече функционира. Все пак, от ДАИ подчертават, че интеграцията й със съществуващата система е технически изпълнима и би могла лесно да бъде направена.

Системата работи по следния начин – харесваш си кола от автокъща и отиваш в КАТ да я регистрираш. Там служителите могат да проверят реално на колко километра е била тази кола миналата година, когато е била още в Германия. Амбицията е, разрасне ли се платформата, с данни от всички държави в ЕС, тази информация да стане публична и всеки, още в автокъщата, през телефона да провери данните на километража, казва българският евродепутат. Ще стане ли, бъдещето ще покаже.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук