Да възстановим Земята – 51 мерки и идеи

На 22 април светът отбелязва Международния ден на Земята. Темата тази година е „Да възстановим Земята“, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Хасково, където може да видите още подробности.

Наред с различните проекти и инициативи, за Деня на Земята са предложени 51 мерки и идеи. Сред тях:

– Подкрепете голямото глобално почистване, като съберете отпадъците около Вас, докато се наслаждавате на дейностите си на открито.

– Споделете Вашата история или историята на Вашата общност и полаганите усилия за опазване на околната среда.

– Спрете обезлесяването, като подкрепите компании, които играят активна роля срещу него. И този ден на Земята помислете за дарение в проекта Canopy, където всеки долар засажда дърво. Можете да бъдете част от идеята и ако самите вие засадите дърво.

– Замърсяването с пластмаса е един от най-важните екологични проблеми, с които се сблъскваме днес. Изчислете вашето лично потребление на пластмаса, за да се освободите от пластмасите за еднократна употреба!

– Индивидуалните и малки групови почиствания могат да имат голямо положително въздействие върху общността. За да направим промяна в световен мащаб, трябва да предприемем локални действия. Организирайте почистване на местно ниво.

– Ограничете ползването на пластмасови торбички за еднократна употреба като ги замените с чанти за пазаруване за многократна употреба.

– В борбата срещу замърсяването с пластмаса, спазвайте трите принципа: намаляване употребата на пластмаса, повторна употреба и рециклиране.

– Неформалното образование играе важна роля в предоставянето на общността на знания, необходими са постигане на по-чисто и сигурно бъдеще. Организирайте неформална среща с лекции и дискусии с представители на общността, с цел запознаване с екологични проблеми и предприемане на конкретни действия.

– Компостирайте хранителните остатъци!

– Купувайте органична храна, за да предпазите тялото си и околната среда от токсични пестициди.

– Купувайте храна от местни производители – директно от фермата или от пазара.

– Направете си собствена органична градина.

– Използвайте бутилка за вода за многократна употреба.

– Избягвайте пластмасови предмети за еднократна употреба и по възможност купувайте продукти от стъкло или хартия.

– Практикувайте устойчива мода! Дарете старите си дрехи и стоки за дома, вместо да ги изхвърляте.

– Винаги четете етикетите! Използвайте екологични, нетоксични почистващи продукти, за да избегнете попадането на токсични химикали в канализацията!

– Пестете електричеството и винаги изключвайте осветлението, когато излизате.

Всички 51 мерки може да видите на следния линк.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук