Диаспора: Да видиш свободния свят, да сбъднеш една мечта

Любопитство води Галина Петрова в Америка, упоритост помага да намери мястото си

контакти

Исках да видя как живеят американците. Бях водена от желанието си да се запозная с техните семейни ценности, тъй като израснах по време на промени. За разлика от повечето имигранти, аз не заминах поради липса на пари. Възпитана съм в консервативно семейство и не ми харесваше, че в България се губеха ценностите. Исках да видя как е в свободния свят, казва Галина Петрова от Димитровград. От няколко години тя живее и работи в САЩ, установила се е в Чикаго.

За първи път зад Океана заминава през 2007 г. на бригада. Втория път е през 2009 г., третия – през 2010-а, когато решава да остане и да продължи висшето си образование в Америка. Завършва журналистика във Варненския свободен университет. В Щатите започва в подготвителен колеж, за да свикне с езика. По-късно записва магистратура по политически науки в Northeastern Illinois University. Учи три семестъра, но обмисля прехвърлянето си в друго учебно заведение.

В началото не ми беше лесно. Налагаше се да работя на различни места, по седем дни. През първите две години съм имала моменти, в които ми се е искало да се откажа. Виждах само работа и учене. Малко по малко започнах да се занимавам с повече приятни неща. Започнах да се снимам като модел, направих много контакти в Чикаго, разказва димитровградчанката.

За мен журналистиката беше мечта. Първите стъпки в нея бяха още на втората година, преди да започне да се издава вестник BG Voice. Преди първия му брой, свързах се с редактора Ясен Дараков и му казах, че искам да участвам. Отразявахме български събития, фестивали, мачове… Вестникът се утвърди като най-четеното издание в Северна Америка. По-късно се появи BITelevision. Ясен я създаде за една транспортна компания и ме покани. Работих в телевизията 3,5 години, но пътищата ни се разделиха. Сега пак съм във вестника – фрийлансър /на свободна практика/. Занимавам се и с много други неща, споделя българката.

Очаквайте скоро интервю с Галина Петрова. В него тя споделя за американския начин на живот,  българската общност, как вижда промяната у нас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук