Данъчни тръгват на проверки по зеленчуковите пазари в цялата страна

контакти

НАП проверява пазарите за плодове и зеленчуци, съобщи на сайта си Приходната агенция. Инспектори на звеното за фискален контрол започват масови проверки в цялата страна.

Освен тайни покупки, ще бъдат извършвани и т. нар. открити наблюдения, при които служители на НАП следят продажбите в продължение на дни и сравняват резултатите с предходни периоди. По време на проверките ще се наблюдава отчитането на продажбите и издаването на касови бележки, допълват от приходната агенция и напомнят, че неиздаването на фискален бон се санкционира с до 2000 лв., като търговският обект може да бъде запечатан за срок до един месец.

Инспекторите използват също информация от дистанционната връзка на фискалните устройства със сървърите на НАП, за да открият значителни разлики при търговци на плодове и зеленчуци, които работят при сходни условия и на едни и същи пазари.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават в работно време на телефона на НАП 0700 18 700 на цена на градски разговор от стационарен телефон и според тарифата на съответния мобилен оператор. Всяка касова бележка, която съдържа QR, може да бъде проверена чрез мобилното приложение на приходната агенция NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните.

„Важно е да се знае, че касови бележки трябва да се издават и от търговците по пазарите. Съветвам всеки гражданин да поиска и запази касовата си бележка, защото тя е единственият документ, който гарантира потребителските му права“, каза по повод започващите проверки директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков.

Ограничават посещенията в офиса на НАП в Хасково

Ограничават се посещенията в офиса на Националната агенция за приходите в Хасково, съобщават същевременно от приходната администрация. Оттам призовават гражданите, заради усложнената епидемична обстановка в страната, да се въздържат от лично посещение в Агенцията, освен при неотложност. Потребителите на административни услуги могат да се възползват от възможностите, които съществуват за заявяване и получаването им по електронен път чрез портала на НАП за онлайн услуги със свободен достъп: https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html.

Клиентите, които разполагат с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП), могат, без необходимост от посещение в офиса на агенцията, да проверяват онлайн здравноосигурителния си статус, дължими данъци и осигуровки, да подават декларации и справки, както и да извършват плащания към бюджета чрез виртуален ПОС терминал.

При необходимост от информация, уточнения и запитвания, клиентите могат да използват телефоните за връзка с офис Хасково, информационния телефон на агенцията 0700 18 700 или електронните адреси за контакт, публикувани в сайта на администрацията.

Офисът на НАП в Хасково продължава да работи и да обслужва клиенти при засилени мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията. При неотложност от посещение в офиса, задължително следва да се спазват изискванията за физическа дистанция и носене на защитни маски, обръщат внимание от Агенцията.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук