ДАВАТ 10 ХИЛ. ЛЕВА ЗА СКУЛПТУРИ ОТ ОТПАДЪК

[quote]ЗА СЪЩОТО ЛАНИ – ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО[/quote]

Сумата от 10 хил. лева ще бъде заделена за направата на скулптури от метален отпадък в Димитровград. Това стана ясно при откриването на второто издание на симпозиума „Неща премълчавани, неказани думи”, в галерия „Петко Чурчулиев”. Творбите от първото издание са подредени в парк „Марица”, където ще намерят място и новите.

auto-bannerПоловината сума от 5000 лева се осигурява по програма „Дебюти” на Национален фонд „Култура”, другата част – от Община Димитровград. През миналата година начинанието струваше 3 хил. лева. Тогава Общината се включи с база, каквато осигурява отново, обясни уредникът на галерията Антоанета Станчева.

Както сега, така и през 2015-а, ще се включат 6-ма участници – Евгения Илкова, Евгения Иванова, Мартин Христов, Соня Радева, Стевлин Йовчев, Христо Любенов. Те са от Националната художествена академия /НХА/ и Национално училище по приложни изкуства „Свети Лука”. За разлика от предния път, ще има двама преподаватели. Калоян Георгиев е първият от тях – участник от миналата година. Вторият е Емил Бачийски, завеждащ катедра „Метал” в НХА.

Начинанието ще продължи до 13 октомври. През това време студентите и учениците ще си осигурят скрап от фирмите, ще си изясняват концепциите и ще творят. За това са предвидени част от парите, както и за хотел, режийни и т. н. Средства като заплащане те няма да получават. Такива ще има за преподавателите, обясни уредникът на галерията.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук