По програма: Дават 3000 леи срещу таратайки в Румъния

контакти

От понеделник в Румъния започва програмата Rabla Local (в превод “местна таратайка”), съобщи на конференция в Клуж-Напока министърът на околната среда Мирча Фекет, цитиран от Диджи24, предава БТА.

Програмата трябваше да започне още през 2022 г., но беше отлагана няколко пъти. Тя дава право на румънците да се откажат от автомобили, по-стари от 15 години и да получат в замяна 3000 леи (1200 лв.), без да са задължени да купуват нова кола. 80 процента от парите за програмата идват от Фонда за околната среда, а 20 процента от местния бюджет.

Колата, която ще бъде бракувана, трябва да е регистрирана в данъчните регистри на кметството, да е на повече от 15 години, да има стандарт за замърсяване Евро 3 или по-стар и да има основните компоненти, като двигател, трансмисия и ходова част. Физическите лица, които се запишат в програмата, трябва да имат местожителство или да пребивават в Румъния и да живеят в общината, до която отправят искането. Те не трябва да имат просрочени задължения за плащане на данъци, глоби и вноски към местния и държавния бюджет.

240 милиона леи са преведени за разпределение по програмата за тази година. Броят на бенефициентите за всяка административно-териториална единица ще се определя според населението.

62 процента от румънците имат поне една кола в домакинството си, 45 на сто притежават автомобил на повече от 11 години. Три четвърти са си закупили колата втора употреба, показват данните от скорошно проучване на Румънския институт за оценка и стратегия (IRES). Повече от половината (54 процента) от анкетираните имат автомобили, които използват дизелово гориво, 36 процента са на бензин. Два процента казват, че притежават хибридна кола и един процент използват електрическа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук