Група за изнудване действала в Пловдив, Димитровград и Хасково

контакти

Окръжната прокуратура в Пловдив се очаква днес да поиска налагането на постоянна мярка „задържане под стража“ на четирима души, двама от които са служители на МВР. Те са обвинени в участие във въоръжена организирана престъпна група за изнудване. Групата е действала от септември до ноември миналата година на територията на Пловдив, Димитровград и Хасково, съобщи тази сутрин БНР.

Малко по-рано Окръжна прокуратура – Пловдив информира, че е привлякла към наказателна отговорност четири лица за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група, на 49 г., са повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда, извършени в периода от  септември до ноември 2023 г . на територията на Пловдив и Димитровград. За тези деяния най-тежкото предвидено наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 г., глоба и конфискация на една втора от имуществото.

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в Пловдив, са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група, който също е служител на МВР  в Пловдив, са повдигнати обвинения само за изнудвания.

По делото е установено, че обвиняемите са изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 000 лева. Те са принудили със сила и заплаха и лице от фенската маса на футболен клуб от Пловдив свободно да изразява мнението си по въпроси за футболната политика на този клуб.

По случая, след извършване на необходимите действия, предстои да бъдат повдигнати и нови обвинения, свързани с незаконно притежаване на боеприпаси и неоторизирано боравене с полицейски знаци.

Четиримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив, като по преценка на наблюдаващия прокурор, ще бъдат внесени искания в Окръжен съд – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук