ГРОЗДОБЕР: МАЛКИ МОМИ МАЧКАТ САЛКЪМИ ЗА РУЙНО ВИНО

Малки моми намачкаха първото набрано грозде за руйно вино от новата реколта. По традиция, след ритуално измиване, за да е чист сокът, облечени в народни носии, те танцуваха върху набраните по рано узрели салкъми.

Истински празник на Кръстовден, наричан още Гроздоберник, сътвориха колективите от добричкото и каснаковското читалища „Нов път“ и „Искра“. Отрано те потеглиха с накичени каруци към местността „Хаджиюрт“ в Каснаково. Пътят им съпътстваше народна музика от гайда и тъпан. На мястото на гроздобера начинанието благослови отец Атанас. След неговия водосвет, млади и стари нарамиха кошниците и подхванаха редовете.

Общо 270 дка в каснаковската местност обработват собствениците Тони Тонев – земеделски производител и Димитър Димитров – главен изпълнителен директор на „Неохим“ АД. Отглеждат сортовете мерло, мускат, пети вердо, сира, шардоне. Като добра определи реколтата през тази година Тони Тонев. По думите му добивът ще бъде около 600 кг на декар. 

Гостувате ли в Димитровград, изберете хотел СЛАВЯНИ: www.hotelslavjani.com 

 



Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Винаги съм се чудела на тези моми или жени както им се казва,как се решават да отидат и с боси крака да мачкат гроздето без да се притесняват за своите крака, определено са доста голяма сензация.Аз самата никога не бих го направила, понеже ме е страх от осите и пчелите които ще дойдат. Това,което пишете….“ Отрано те потеглиха с накичени каруци към местността „Хаджиюрт“ в Каснаково. Пътят им съпътстваше народна музика от гайда и тъпан. На мястото на гроздобера начинанието благослови отец Атанас. След неговия водосвет, млади и стари нарамиха кошниците и подхванаха редовете…..“ дано традициите се запазят и да успеем да си ги консервираме и за нашите деца.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук