ГРОЗДАН ГРОЗЕВ НА 9 СЕПТЕМВРИ: МАНИФЕСТАЦИИТЕ ТРЪГВАТ ОТ ДРЕВЕН РИМ

[quote]МЕЧТАТА МИ Е ДИМИТРОВГРАД ДА СТАНЕ КАРНАВАЛЕН, СПОДЕЛЯ ТВОРЕЦЪТ[/quote]

Манифестациите водят началото си от Древен Рим. Такива са правени още от 1 век преди Христа. Имало ги е и преди това, но във вида, в който ги познаваме, тръгват оттогава. Това заяви творецът Гроздан Грозев, на 9 септември, дата на която през 1944 г.  държавата осъмна с нова власт и тръгна по пътя на социализма.

Още от епохата на Древен Рим се появяват първите манифестации с плакати, лозунги и атрибути. Повечето от тях са били триумфи, бележещи важни събития. Те са показвали бойни действия, завладени места, карти на териториите, където са се водели битки и т. н.

Подобна манифестация може да бъде видяна във филма за Клеопатра, от 1963 г., когато египетската владетелка бива докарана в Рим. Друга впечатляваща история е триумфът, след превземането на Галия от Цезар, посочва Гроздан Грозев. По-нататък в историята шествията се прехвърлят във Византия, свързани с празници от календара. След приемането на християнството, започват литийни шествия с икони, хоругви и др. В наше време проявление на манифестациите са карнавалите като тези в Рио и Венеция на Заговезни.

Най-познати на съвремието са манифестациите от времето на комунизма и показване на успехите на партията. Мечтата ми е Димитровград да стане карнавален град. Идеята ми е хората от предприятия, културни институти и фирми да участват, показвайки свои успехи. Да има смесица между носталгия и съвремие, споделя творецът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук