Грипна епидемия: тука има – тука нема, ваканция – има!

На играта тука има – тука нема заприлича грипната епидемия в Димитровград. Такава, на територията на общината, от днешния 23 януари, обяви Министерството на здравеопазването. Впоследствие се оказа, че фактологическото положение е по-различно. Според Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Хасково, ситуацията е пред епидемия.

Потърсен за подробности, главният секретар на Регионалната здравна инспекц/РЗИ/ в Хасково д-р Иван Гоговски сподели, че има повишена заболеваемост. На въпрос, има ли грипна епидемия в Димитровград, отговори, че това е обширно понятие. Насочи към д-р Снежана Иванова директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ. Тя не бе открита, за да разясни картината.

Темата намери широк отзвук в социалната мрежа, тъй като мнозина се питаха дали ще има ваканция. Отговорът дойде от Община Димитровград. Кметът Иво Димов обявява дните от 24 до 26 януари за неучебни на територията на общината. Така, с двата почивни дни, учениците ще почиват до понеделник. Това е във връзка с повишената епидемиологична обстановка в община Димитровград и с оглед нарастващия брой на децата, които не посещават учебни заведения поради заболяване от грип, обясниха от администрацията.

Същевременно, от Община Димитровград внасят яснота около решението на Здравното министерство. В него се казва:

При грипна епидемия, Министерството разпорежда „до второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.“  За да бъде обявена грипна ваканция от РЗИ, е необходимо процентът на заболелите деца в училищата и детските градини да надвишава 30%. Към днешна дата в  община Димитровград децата, които не посещават в момента училищните занятия поради заболявания са между 14-24% в отделните училища. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук