ГРИЖАТА ЗА ХОРАТА И ДОХОДИТЕ ИМ – ПРИОРИТЕТ НА НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ, ИСКА РАЙНА ЙОВЧЕВА

контакти

[quote]КОГАТО ЕДИН ГРАД НЯМА БОЛНИЦА, УЛИЦИТЕ СА ОКАЯНИ, ШИРЯТ СЕ БЕЗРАБОТИЦА,  НО И СТРАХ, ТОВА Е ПРОБЛЕМ![/quote]

– Как приехте предложението да бъдете кандидат за депутат от БСП лява България и какво ви мотивира да приемете тази номинация, г-жо Йовчева!

– Знаете, че през последните 5 години съм доста в страни от управленските и политически сцени. Върнах се към работата си, която ми доставя удоволствие и ме кара да се чувствам полезна. Смело мога да кажа, че екипът ми е един от най-компетентните в региона по отношение на разработване, управление и изпълнение на европейски проекти. Освен това активно участваме в разработването на ефективни политики за регионално развитие. Неведнъж се сблъскваме с грешно формулирани и дори неприложими в практиката управленски решения, които правят работата ни понякога и невъзможна. И винаги търсим начини и намираме, надявам се, най-добрите решения. Наложихме се като коректни и предвидими партньори както за местните власти, така и за бизнеса, с който работихме. Създадохме си име на работеща организация, търсена и от управляващите органи на оперативните програми в България. И в този момент дойде предложението на моята партия в лицето на няколко организации от област Хасково да взема участие в тези предсрочни избори. От една страна, признавам си, това ме поласка и го приех като добра оценка за мен и работата ми във и извън властта. От друга, обаче, не бях убедена, че това е пътя, по който искам да вървя. От една страна видях в предложението възможност да променя стила на правенето на политика и инструмент да поправя онези неприложими в практиката управленски решения. От друга – не ми се искаше да оставя недовършени проекти и работа наполовина в офиса на РСО „Марица“. Истинските ми мотиви, обаче, да участвам активно в предизборната битка ми дадоха срещите с хората през последните седмици. Убедена съм, че нямаме право да оставим страхът да ни скове и да ни върне десетки години назад. Там, където няма болница, улиците на градчето са в окаяно състояние, безработицата е уникално висока, да ти кажат, че най-големият проблем е страхът у хората! Това вече е проблем. Да не смеят хората да участват в срещите с нас, защото на другия ден няма да са на работа – те или техни близки! Това е голям проблем! Колкото и упреци да получаваме, мога да заявя, че през последната година, колкото и да беше трудно на последното правителство хората усетиха, че някои се грижи за тях. Намериха се средства и за пенсионери, и за майчински, и за първолаци.  …Вярно е, който не работи той не греши, но аз поех това предизвикателство да обясня на хората къде сме сгрешили, от какво сме се поучили, какво сме постигнали и за какво не ни е стигнало времето – те хората ще ни разберат и ще ни дадат шанс да продължим започнатото. Винаги съм заявявала, че на региона му липсва онова лоби, което да работи за хората в региона. Ще мобилизирам силите си да можем заедно с всички, които искат да работят за Хасково и региона да се обединим и да се опитаме да превърнем нашия край в привлекателно място за живеене и работа.

[pullquote_left]ПРЕФЕРЕНЦИЯТА ДАВА УНИКАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ НА ИЗБИРАТЕЛЯ[/pullquote_left]

– Как приемате правото и възможността избирателите да гласуват преференциално?

– За мен, чрез преференциалния вот се предоставя уникалната възможност на избирателите да избират определени личности, да пренареждат листите да се избират можещи и опитни хора, които да ги представят и защитават идеите им в Народното събрание.

– Правото на преференциален вот не е ли бойкот към решенията на политическите централи, които от край време назначават служебно водачи и редят листи чрез вътрешнопартийни битки?

– Преференциалното гласуване е голяма стъпка в българската политика, защото по този начин ще се даде възможност да се изгради нов вид политика, по демократична от всякога. Това не е личностна битка, това е естествена конкуренция на която трябва да се погледне с добро око и ние, партийните колеги, да изиграем  играта честно. Защото ако кандидатите от една партия започнат да се клеветят помежду си, с цел привличане на повече избиратели, тогава става опасно за самата партия.

– Мислите, ли че кампанията може да бъде опетнена или очаквате честна битка от опонентите си?

– Мисля, че всички сме зрели и разумни хора и се надявам да няма подобни „нечисти сделки”, както с кандидат депутатите така и с избирателите.

[pullquote_right]РАБОТЯ И ЩЕ ПРОДЪЛЖА – ЗА УСТОЙЧИВО МЕСТНО И РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ[/pullquote_right]

– Според вас кои са най-съществените проблеми от национално и местно значение които трябва да се решават приоритетно в следващите години?

– Проблемите в държавата са много. Политиката на партията, която представлявам е насочена основно за и към хората, икономически напредък и социално благополучие.. Нямам нищо против мащабните инфраструктурни проекти, които и през последната година продължиха да се реализират успешно, макар не с големи медийни церемонии по откривани, но аз си мисля, че грижата за хората и техните доходи трябва да бъде приоритет в работата на национално равнище. Дали като народен представител или като представител на неправителствения сектор, ще продължавам да работя за устойчиво местно и регионално развитие и привличане на финансов ресурс за реализиране на проекти в услуга на хората. Бюрокрацията трябва да се намали, трябва да се полагат усилия за привличане на инвестиции, които да осигуряват работни места и доходи на хората. Убедена съм, че трябва да се направи реформа по отношение на регионалното развитие, като се изпълни със съдържание областното ниво на управление. Ако планирането и управлението на ресурсите се сведе до областното ниво в страната ни, проектите, които се изпълняват ще бъдат много по-ефективни както за властите, така и за бизнеса и за гражданите. Смятам да работя и за профилиране на районите в България, като след една задълбочена дискусия и анализи се посочат приоритетни за развитието на съответния район сфери. А след това се започне реализация на конкретни проекти в посочените сфери.

– Как върви предизборната кампания? От една страна виждам, че програмата ви е доста натоварена, а от друга страна не виждам силно присъствие в медиите?

[pullquote_left]ДЪРЖАВА В КОЯТО КАНДИДАТ–ДЕПУТАТИ И SMS-И СПАСЯВАТ ПОСТРАДАЛИ ХОРА, НЕ Е ДЪРЖАВА[/pullquote_left]

– Познавате ме. Не съм по предизборния популизъм, аз присъствам периодично в медиите и съобщавам неща, които съм изпълнила с моя екип, и които са допринесли трайно за развитието на хасковска област. Не че не мога да сложа гумените ботуши и да извикам медиите от региона …мога ….но предпочитам да бъда сред хората да се вслушвам в техните идеи да им помагам с каквото мога, без да афиширам това. И по времето на мандата ми като областен управител със се стремяла да бъда винаги сред хората. Според мен те са основния коректив на политиците. Това е първата ми медийна изява след началото на предизборната кампания. Истината е, че исках да събера впечатления от срещите ми с хората. Исках да ги чуя. Знаете, че през последните години тези срещи не бяха част от ежедневието ми. Срещах се с бизнеса, с представители на НПО, с административни структури. За тези две-три седмици се срещнах с доста хора от региона.  Опитах се да вникна в техните проблеми. Повечето от тях са свързани с ниските доходи, които за близо четири години останаха замразени; недостъпно за някои райони в областта здравеопазване; напускането на младите хора и много други в повечето случаи чисто социални проблеми.

Знаете ли, хората не вярват на политически обещания. Измориха се от тях. И аз не искам и няма да обещавам неизпълними неща. Това, което споделят е че политиците се сещат за тях само по време на избори. Аз се питам защо например почистваме наводнени къщи само в предизборна кампания, макар че имаше наводнени населени места и преди това. Не сте ли съгласни, че държава, в която кандидат депутатите и SMS-и спасяват пострадали хора от бедствия, не е държава? Но най-шокиращото в тази предизборна кампания, според мен, е друго – хората чувстват страх…това е абсурдно за една демократична страна, в каквато имаме претенции че живеем.

Знам че мога да опитам да реша някои от проблемите, с които всички ние се срещаме ежедневно. И знам, че мога да го направя като участвам в управлението на държавата ни в отбора на Българската Социалистическа Партия!

– Къде ще бъдете на 6 октомври, денят на изборни резултати, анализи и статистики?

– Не е ли рано да ме питате за това? Според мен 6 октомври е доста далече. Нека да отговоря на този въпрос по-късно. Иска ми се да събера още впечатления, и тогава да направим разговор. Ако сте съгласни, разбира се…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук