Грешки и резил в преброяването видя експерт по киберсигурност

Грешки в системата за преброяването на населението видя експертът по киберсигурност Ясен Танев, който обясни създалата се ситуация като резил. Още на старта се заговори за хакерски атаки, стигна се до временно спиране на сайта… Според експерта обаче, в момента нямаме хакерска атака, имаме злосторно поведение на заинтересована група хора, която основно иска да доведе до компрометиране имиджа на държавата да предлага електронни услуги.

Няма да имаме теч на лични данни, но трябва д се вземат много мерки, за да не се случват познати неща за пореден път, каза пред БТВ Танев. Казусите и грешките, които бяха допуснати, са повече от една. Не се правят по този начин нещата, когато искаме да имаме успех. Първо, когато искате да преброите такава огромна група от хора, не е нужно да ги вкарвате в 10-дневен период и да им кажете, че ще ги глобите, ако те не могат да свършат работата навреме. Второ, когато сървърът ви е важен, не го държите в сградата на институцията, ами го слагате в електронния облак на държавата, управляван от Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Тя може да разшири капацитета, когато се налага, освен това може да го пази по-добре. И не е нужно да ползвате чужди доставчици, за ви пазят, при положение, че имаме държавна институция, която може да се справи. Говорим и за това, че сайтът можеше да бъде написан по-добре. Вероятен пропуск е още, че при тестовете не са очаквали такова натоварване. Когато правиш нещо, в което всеки българин трябва да участва, искаш да е електронно, не можеш да го направиш през пръсти, обясни киберекспертът.

Ако е само за българи, нормално е да го ограничиш първоначално за територията на България, допълни той. И обобщи –  ако бяха постъпили правилно, да го сложат в държавния облак и за него да се прави защита от държавните институции, и първоначално бяха стартирали само в обхвата на България – нямаше да стигнем до този резил.

Държавните органи, които се занимават с киберзащита и предоставящите услугата, трябва да бъдат откровени – когато има проблем, да кажат и да се търси решението, бе заключението на Ясен Танев. По думите му, днес нещата изглеждат по-добре. Дори успял да се преброи. След като влязъл успешно в системата, отнело му 10 минути.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук