ГРАЖДАНИ: НА ФОРМАЛИН МИРИШЕ В ДИМИТРОВГРАД. РИОСВ: НЕ ОТЧИТАМЕ

[quote]СЕРОВОДОРОД НА НЯКОЛКО ПЪТИ И СЕРЕН ДИОКСИД В ЕДИН ДЕН, СА УСТАНОВЕНИ НАД НОРМИТЕ[/quote]

Втора поредна седмица в неделните следобедни часове из въздуха в Димитровград се носи наситена миризма на формалин, писа преди време гражданин във фейсбук-групата „Димитровградски нередности“. Усещането потвърдиха и други, под поста, с предположения какво може да е. В деня на балотажа също се получиха сигнали за специфичен мирис в централната част на града.

auto-bannerИма ли регистриран от Автоматичната измервателна станция източник /АИС/, попитахме Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ в Хасково. Оттам уточниха, че формалинът, за който ставаше дума в първия пост, е воден разтвор, съдържащ 37-40 % формалдехид и 6-15 % метилов алкохол като стабилизатор. В земната атмосфера формалдехидът се получава от въздействието на слънчевата светлина и кислорода върху атмосферния метан и други въглеводороди. В резултат от антропогенната дейност на човека, формалдехидът попада в атмосферния въздух от промишлени инсталации, от изгорелите газове на автомобилите, присъства и в дима от горските пожари.

Инсталация за производство на формалин съществува в „Неохим“ АД, но тя не работи от 2013 г. Това се потвърждава, казват от РИОСВ, от проверка на производствената площадка през октомври тази година, във връзка с изпълнение на условията на издадено Комплексно разрешително.

В Димитровград няма действащ или въведен в експлоатация през октомври нов промишлен източник, отделящ емисии формалдехид, които да доведат до обонятелен дискомфорт, посочва инж. Мариана Колева.

Автоматична измервателна станция „Раковски“ следи качеството на атмосферния въздух в Димитровград. Тя наблюдава показателите за серен диоксид, озон, азотен диоксид, азотен оксид, въглероден оксид, амоняк и сероводород. Досега не са регистрирани превишения на нормите за азотен оксид и азотен диоксид, информират от Регионалната инспекция.

Наднормени концентрации на сероводород са били отчетени от АИС „Раковски“ в Димитровград през септември, при отсъствие на промишлени източници. Това кара Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ в София да провери аналитичната апаратура. На 11 октомври автоматичният анализатор за определяне нивата на сероводород е бил изключен от системата, поради повреда. Ремонтиран и калибриран, на 25 октомври анализаторът отново е включен в системата за реално предаване на данни.

Оттогава досега АИС „Раковски“ регистрира 15 превишения на средночасовата норма за сероводород. Повишени стойности са регистрирани във вечерните часове. Те са резултат от битовото отопление на местното население, смятат от РИОСВ.

От 31 октомври до 2 ноември са били извършени измервания на параметрите от мобилна автоматична станция на ИАОС, разположена на  центъра на Димитровград. Измервания са извършени за серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, озон, фини прахови частици, въглероден оксид и метеорологични параметри. Резултатите не показват превишения на съответните норми на контролираните замърсители, уверяват от РИОСВ.

Според данните, за 2016 г. само на 6 ноември в 12, 13 и 15 ч. са регистрирани превишения на допустимата норма за средночасовата и  средноденонощната норми за серен диоксид. Регистрираните стойности не превишават алармения праг, който е 500 mg/m3, измерени през три последователни часа в пунктовете за мониторинг.

На 6 и 8 ноември РИОСВ извършва проверка на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. Установено е, че след регистрирането на първата наднормена стойност, ТЕЦ-ът незабавно предприема мерките, заложени в издаденото Комплексно разрешително, за намаляването на концентрацията на серен диоксид в атмосферния въздух. Регистрираните наднормени стойности на серен диоксид се дължат на специфичните климатични условия за деня – тихо време, наличие на мъгла и висока влажност на въздуха, уточняват от Регионалната инспекция.

Снимка: 4arka.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук