Граждани на света работят в Англия, за да заживеят във Финландия

От България, в Испания, през Канарските острови и Тасмания, стига до Острова семейството…

Три години се навършват този септември, откакто двама българи – мъж и жена, живеят и работят в Англия, заминали с дъщеря си. Установили са се в град Уърдинг, близо до Ла Манш. Целта им обаче не е да остават на Острова, а да заживеят след време във Финландия. Йовко Бонев и Албена Калайджиева определят себе си като граждани на света, а живота си само с една дума – интересен.

Йовко е от Димитровград, а Албена – от Хасково, и двамата – преводачи. Той знае английски и испански. Тя – английски, испански, немски, руски, холандски. Сега учат и фински. Запознават се през 2002 г., на курс по испански език в Хасково, воден от бъдещата жена на Йовко, с която има и сходни музикални интереси.

През 2003 г. отиват в Испания, където поработват малко повече от половин година. После сключват брак и отиват на Канарските острови, за година и половина, където по думите им, си изкарват супер. Следва година в Австралия, по-точно – остров на Тасмания. Известно време Йовко живял и в Швеция…

В периода от 2009-та до 2014 г. Албена преподава испански в хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, а в последната година, паралелно, и в димитровградската Езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“. Наред с другото, двамата развиват и преводаческа фирма в Хасково…  През 2014 г. Албена решава да замине за Шотландия, но се установява в Уърдинг. На следващата година се прибира в България, поради проблеми с коляното. Веднага след това Йовко, Албена и дъщеря им Бояна, която сега ще бъде в трети клас, стягат куфарите за английския град. Подчертават, че споделените неща представят тяхната гледна точка, което е най-ценно.

В Уърдинг има работа колкото искаш и това бе една от причините да го предпочетем. В Англия лесно можеш да си намериш препитание. Бързо вадиш осигурителен номер, с който се записваш в агенция, от която, най-късно до ден – ти предлагат работа. Ако не ти хареса, следват нови предложения. Допадна ми още първото предложение – техник във фирма за пластмасови изделия, където съм до момента. Жена ми първоначално започна в склад за книги втора употреба. Сега работи на различни места, като учител по заместване, споделя димитровградчанинът.

Друга причина, да изберем Англия, бе, че не искахме дъщеря ни да почва училище в България, а отначало да стартира с новата система. Не, че английската образователна система е много добра, даже е отвратителна, но поне децата не се бият едно с друго и не ги затрупват толкова с домашни. До 5-6 клас нещата вървят добре, но в гимназията става страшно, като изтървани са, подчертават двамата.

За младите англичани, ненаучени да работят – лайф из лайф, докато има пари

Тук е моментът да кажем, че целта ни е да съберем пари в Англия и да се прехвърлим във Финландия. Това е най-хубавата страна, с образователна и социална система, номер 1 в света, казва Йовко. До 6-ти клас трябва да сме напуснали английската образователна система, казва с усмивка Албена.

Не са добри впечатленията ми за англичаните на млада и средна възраст. Като идват такива във фирмата, често ги слагат при мен да им обяснявам. Казвам например да се наредят 10 части в ред, той слага 11-12-9, никога както съм посочил. Какъв друг извод да си направиш, освен, че не може да брои до 10?! Англичаните не са научени да работят, особено младите. Отиват някъде, събират някой лев, после татуират ръката и лайф из лайф, докато свършат парите. В нашата фирма, където работят 70-80 човека, предпочитат източноевропейци, защото хората знаят защо са отишли, разказва Йовко.

Няма проблем за чужденците в Англия, защото от векове има такива. Но все пак, зависи откъде идваш и с какво се занимаваш. Има места, където само като ти видят името, почват да гледат странно. Дори са ми казвали, че ако си сменя фамилията с английска, по лесно ще си намирам работа. Като цяло, не им пука, но имат едно наум за тези от Източна Европа, допълва Албена.

Независимо от разходите, в чужбина можеш да пестиш

Продължава, че ако си решил да събираш бързо много пари в Англия, не става. Наемите, например, са високи, в местата с много работни места, като Уърдинг. От друга страна, учудването и на двамата е, че цените на хранителните продукти са по-ниски от тези в България. Казват, че предпочитат чужбина, защото независимо от разходите, могат да пестят пари. За разлика от България, за която смятат, че от година на година, нещата стават по-зле.

В Англия им допада спокойния живот. Сипят суперлативи за шофьорите. Дори да са с предимство, те пускат да минеш, а ако ти ги пуснеш – благодарят. С обратното движение, казват – лесно се свиква, но не им допадат тесните улици, останали такива, вероятно защото градовете са стари. А и напоследък започнали да се появяват много дупки по улиците. Чистотата, според тях, също не е на ниво, заради много непочистени боклуци. Ходели сме къде ли не, но такава мръсотия не сме виждали, обясняват българите.

Английската здравна система – „жива трагедия“

Сериозна критика отправят към здравната система, описвайки я като „жива трагедия“. Има два варианта – в частна или държавна болница. Ходих при специалист за разширени вени, според когото добре би било да се оправят в държавната, защото минава по здравна каса. Но чаках напразно година и половина да ме извикат на операция. Така може да си чакаш до пенсия, не знам. Затова си дойдох в България, където нещата минаха, разказва Йовко.

С моето коляно стана по същия начин, след като получих травма. Карат те до спешното, шият го, няма снимка, няма нищо. Наложи се да се прибера в България да си направя въпросните резонанси. Оказа се, че имам два скъсани менискуса. А те се опитваха да ме лекуват за ревматоиден артрит. И само ти изписват някакви хапчета. Пратиха ме след година на травматолог. Прегледът се състоеше в това да седна на стол и да му разказвам. А аз мога да му кажа всичко, описва абсурдната ситуация Албена.

На излизане, няколко думи за очаквания Брекзит. Към момента за него всеки говори всичко, а противопоставянето е, по-скоро – на ниво медии. Никой не може да каже към момента какъв ще бъде сценарият „Брекзит“, но на хората не им пука особено, споделят гражданите на света. Независимо от всичко, те следват целта си – да спестят някой лев в Англия и да се установят във Финландия. А след това…? В България не мислят да се връщат за постоянно в близкото и не толкова близко бъдеще, освен като туристи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук