Граждани и архитекти отличиха проекти за обновяване на Водната кула

контакти

Станаха ясни отличените идейни проекти в конкурса за студенти и млади архитекти за обновяването и преустройството на Водната кула и прилежащите пространства в Димитровград. Жури от уважавани архитекти в страната оценяваха предложенията. Гражданите също можеха да гласуват за една от шестте идейни разработки. Подробности и представяне направиха кметът на Димитровград Иво Димов, председателят на журито арх. Владимир Милков – председател на Камарата на архитектите в България, главния архитект на Община Димитровград арх. Елисавета Георгиева. Това стана в зала „Гроссето“, където бе открита и изложба с проектните предложения.

На първо място журито класира проект №3 – „По стъпалата на времето“, с екип Ива Митева, Изабел Тодорова и Милена Раева. На второ място е проект №4 – именуван „Водната кула“, с екип Цветелина Гаджелова и Пламена Драганова. На трето е проект №5 – „Всяка капка има значение“, с автор Михаил Дянков. За тях са предвидени парични награди – 3000, 2000 и 1000 лева за първо, второ и трето място.

В онлайн гласуването участваха 669 човека. На първо място гражданите поставиха проект №4 – „Водната кула“ (25.1%). На второ е проект №1 – Идеен проект за… (20.8%). На трето е класиран проект №3 – „По стъпалата на времето“ (19.6%). Наградата на гражданите е с равностойност 500лв.

Кметът Иво Димов благодари за участието в онлайн гласуването на всички граждани и специално на журито, че се отзова на инициативата. Успяхме да създадем провокация и да събудим обществения интерес към една от най-старите и емблематични сгради за Димитровград, която през годините успяхме да запазим. Преди малко повече от десет години проектът за надлеза предвиждаше Водната кула да бъде съборена. Тогава, с проектанти и архитекти успяхме да предприемем правилната стъпка и да създадем кръгово кръстовище около Водната кула. Оттогава идеята е да я запазим и реставрираме, за да съответства като една от емблемите на Димитровград, заяви кметът Иво Димов.

Идейните проекти се оценяваха по 5 критерия –  архитектурни качества, функционалност на вътрешните и външни пространства, запазване значението на Водната кула като носител на историческата памет на Димитровград, хармонично вписване в градската среда, съгласуваност на проекта с основните изисквания към строежите и икономическа целесъобразност.

На база концепциите на младите архитекти, предстои да се направи анализ, изчисления и преценка кога, как и по какъв начин да се въздейства върху Водната кула. Възможно е да се вземе най-доброто от всички проекти или да се акцентира на отличените.

По стъпалата на времето“ разглежда Водната кула като монумент с важна роля за историята и идентичността на града. Авторският колектив, вдъхновен от височина и гледката й към целия град, предлага отварянето на кулата за това предназначение. Предложението е и в унисон с типологичните й свойства и пространствените ограничения, последващи от решението за обемно съхранение. Същевременно и в реверанс към оригиналната функция на кулата, приземният етаж се отваря архитектурно и функционално и става дом на чешма за жителите на града. Предложението за идеен проект се фокусира върху централността. Всички елементи интериорни и екстерирони са ориентирани около формата и обема на кулата. Съществуващата топография на терена е използвана за създаване на два независими входа за респективните функции, като визуалната връзка между всички нива е запазена непрекъсната. Външните вертикални комуникации диктуват нова конфигурация, вдъхновена от настоящата: игриви стъпала се сливат с платформи, разположени радиално на сградата от една страна, а от друга се създава амфитеатрална зона с пейки. Всичко това е вписано в рампа, свързваща нивата и вървяща по очертанията на подпорната стена на пътя. Зеленият терен се слива с тези пешеходни площи пластично и чрез новоположен паваж, за да превърне този важен градски възел от транзитна зона в място, което е приятно за оставане и по-дълго време.

Проектът „Водната кула“ трансформира съществуващото пространство, разбирайки го като „място на паметта“, където всички архитектурни елементи действат като обратими и променливи наслагвания във времето. Локацията и височината на кулата дават възможност за 360-градусова панорама, в унисон с това младите архитекти предлагат изграждането на наблюдателна площадка от стъкло, която да разкрива гледката към града във всичките му посоки. До наблюдателната площадка се стига по вита стълба, следваща формата на кулата. В ядрото на кулата е разположена светлинна инсталация, а дизайнът на осветителните тела по нея е решен така, че визуално да напомня вода/дъжд и да бъде метафорична препратка към оригиналното предназначение на пространството.

„Всяка капка има значение“ е интеграцията на Водната кула към пешеходните публични пространства на Димитровград и превръщането й в уникален и разпознаваем символ, посрещащ посетителите на града. Идеята за намесата е вдъхновена от историческата роля на кулата – съхраняване и използване на водата за нуждите на ЖП инфраструктурата. Проектът предлага ефективна съвременна интерпретация на тази оригинална функция, като поставя на фокус темата за разумното и устойчиво използване на водните ресурси. Това става чрез преобразуването на сградата в отворено обществено пространство, в което посетителите могат да се информират за историята на Водната кула и ролята на водата в съвременното общество по пътя си към 360-градусовата панорама от наблюдателна площадка на покрива. Темата за устойчивото използване на водата е отразена и в архитектурната намеса чрез новоизградения резервоар за дъждовна вода в центъра на кулата, който създава въздействаща и модерна визия, но същевременно улавя духа на автентичната историческа роля на сградата.

Още за проектите – ТУКПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук