Граждани алармират за отровени кучета. Какво казват ветеринарите?

Информация за отровени домашни кучета в Димитровград циркулира в социалната мрежа. Посочва се, че животните са пет, както и конкретни места – около парка до библиотеката и централните алеи, с предположението, че може да има нахвърляна отрова. Призовават се институциите да се задействат, за да разследват сигнала.

Има ли основания за притеснения, потърсихме мнението на ветеринарни лекари в Димитровград. Предвид близостта на посочените райони, посетихме ветеринарен кабинет „Карамилев и Син“, на ул. „Иван Вазов“ в града. В рамките на около две седмици, имаме случаи на две кучета и котка. Едното за 15 минути изпадна в кома и не можа да се възстанови. Другото се почувствало зле през нощта и не успяхме да спасим. Със сигурност е натравяне.  Случаите са много фрапиращи и крайно смъртоносни. Случвало се е преди да има натравяния, животното повръща известно време, лекуваме го и се оправя. А сега, буквално, за ден – тежко натравяне. Не мога да кажа дали някой е изхвърлил несъзнателно нещо, или нарочно го е направил. Според собствениците, е станало след разходка. Докараха и една улична котка с подобни симптоми, която хранят на ул. „Иван Вазов“. Интересното в случая е, че от район на улицата, за една вечер, са изчезнали котките, сподели д-р Жанета Карамилева.

Има и кучета, и котки. Има такава ситуация, че намират нещо токсично. Важното е, че симптомите са различни, което говори, че не е един източникът на интоксикация. Няколко случая имаме подобни в последно време, каквито месеци наред не е имало, допълни д-р Тенчо Карамилев.

Около 3-4 кучета на месец идват, със симптоми за отравяне, но нямаме наблюдения за целенасочено умишлено отравяне. Ако имаше такова, щеше да се забелязва масовост и много повече животни да идват. Тръгне ли някой да хвърля отрова, веднага ще усетим, дори да не идват само при нас, където имаме пълна апаратура, обясни д-р Христо Инджов от ветеринарна клиника „Аренавет“.

Препоръчвам на хората, когато забележат съмнителни храни, с оцветявания и прахообразни вещества, да сигнализират, тъй като могат да пострадат животни и деца. Това каза Татяна Панева, част от група доброволци, грижещи се за безстопанствени животни, която направи връзка и сподели за сигнали за отровени птици. Собственици на домашни любимци междувременно посочиха, че е възможно някои да предпочитат да отиват в Хасково или Стара Загора, например, когато имат съмнения, че животното им е отровено. И това, своя страна, да не оставя информация на съответните места в Димитровград. Подобно допускане бе определено от д-р Камелия Маврова, от ветеринарна амбулатория „Зоовет“, като абсурд. Конкретният човек няма да има време да тръгва към други гардове, в никакъв случай, обясни тя.

При мен в последно време не е идвало куче, за което да се смята, че е отровено. Единствено имам информация, като градски легенди. За мен лично, ако идват 5 пациента седмично, с еднакви признаци на отравяне, тогава мога да допусна, че евентуално, има разхвърляна отрова. Преди около 4-5 години имаше серийна смъртност, защото при мен бяха доведени няколко кучета, но за диагностика на смъртта, след разходка в парк „Марица“. Тогава, може би, имаше умишлено нахвърляна отрова, заяви д-р Маврова.

Според ветеринарите, основните причини за отравяне са свързани с препарати за растителна защита. По принцип, изключвайки случаите на отравяне поради комшийски вражди, става в пролетно-летния сезон, когато покрай аграрните кампании, се използват. Такова нещо в градски условия рядко се наблюдава, но може да стане при пръскане за кърлежи, когато обаче изрично се информира за периода, в който животните не трябва да влизат в градинките. Възможно е, също така, отравянето да стане в домашни условия, след прием на почистващи препарати. Или да изядат умрели от отрова мишки, която може да се акумулира с времето… Ето защо превенцията трябва да заема основно място. От друга страна, част от стопаните са нехайни. Някои не водят кучетата на повод, много повече пък не им слагат намордник. Намордникът не е само за предпазване от ухапване, а да няма достъп животното до различни неща по земята. Преди всичко, хората сами трябва да пазят животните си. Не бива винаги да търсят някой друг виновен, подчертават ветеринарни лекари.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук