ГРАЖАНИ ЩЕ НАБЛЮДАВАТ СЪДА В ДИМИТРОВГРАД

Районен съд Димитровград
контакти

Районен съд Димитровград сключи на 28 септември 2012 г. споразумение със сдружение „Център за НПО Разград“ за участие по проект: „Правосъдието близо до хората: втора фаза“, съобщи на пресконференция Иван Маринов, председател на съда. В разговора с медиите участва и председателят на центъра – Георги Милков.

Проектът има за цел да подобри отчетността, прозрачността и етиката в съдебната система в България, като се разчита на гражданското наблюдение.

Обект на внимание са 24 съдилища от 24 града в Южна България, разделени в 4 групи по 6 града. Срокът за наблюдение е по три месеца за всеки. Окръжният съд в Димитровград влиза в трета група, заедно със съдилищата на Стара Загора, Хасково, Кърджали, Чирпан и Свиленград.

Ще се наблюдават ключови области от съдебната дейност от значение за реформа на местно ниво. Част от тях обхващат: етично поведение и конфликт на интереси, отчетност, публичност, прозрачност и др.

В рамките на проекта ще се анализират интернет-страниците и практиките в съдилищата, за да се подобри функцията на институцията. След приключване, ще се изготви доклад с резултатите.

Съдия Маринов допълни, че участието от страна на гражданите ще бъдат от голяма полза за институцията. Важното според него е да се промени отрицателното отношение на обществото към съда, да се видят и външната, и вътрешна гледна точка, да се даде оценка и нещата да се подобрят още повече.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук