Готски нашествия и славни битки помни крепостта в Минерални бани

Според предание, тук са влезли в сражение войските на Иван Асен II и Теодор Комнин

С този текст ще ви отведем в община Минерални бани и ще ви разкажем за крепостта „Свети дух“. Той е подготвен от Теодора Пешева, като част от инициативата на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова за запознаване с интересни факти, места, събития и личности от региона.

Археологическият обект „Св. Дух“ в село Минерални бани е открит и проучен в периода 1966 – 1970 г. от именития археолог Димчо Аладжов. През хилядолетната си история крепостта е достроявана и преправяна, но въпреки това е запазила своя облик и е съхранила частица от културната история на поколения обитатели по нашите земи. Тя е преживяла ударите на готските нашествия и на Византия, за да запустее напълно в края на 14 век, когато Балканският полуостров пада под Отоманска власт. При проучването ѝ е установен живот от четири основни строителни периода, които обхващат времето от II до XIV в. През различните епохи крепостните стени са поправяни върху старите основи, така че планът на крепостта, в общи линии, е бил непроменен в продължение на около 1000 години. Използваните строителни материали са различни: от прецизно издяланите каменни квадри (II в.) и ломения камък (III-IV в.), прилаган на места заедно с редове от тухли, до обикновения речен камък (IX-XI в.), споен с бял или червен хоросан. Стените имат неправилна многостранна форма, определена от терена.

Твърдината е била с един главен вход от юг и два малки отвора (потерни) на западната и източната стена. До платформите на крепостните стени се стигало по градени масивни стълбища, долепени до южната и западната стена. Стените, които следват естествените очертания на склона, са дебели 2 м и заграждат пространството от около 5 дка. Защитата са подсилвали четири големи правоъгълни кули, преустройвани на няколко пъти и накрая превърнати в жилища.

Край крепостните стени, отвътре, са изградени редица  жилищни и стопански помещения, в които са намерени голямо количество предмети: глинени съдове, селскостопански оръдия, монети, оръжия и други предмети от римската и късно римската епоха, и от Българското средновековие.

Сегашното наименование идва от изградения на невисокия хълм параклис ,,Свети Дух“, където местните християни са се събирали ежегодно на събор векове наред. Има предание, че отряди от войските на българския цар Иван Асен ІІ и на епирския деспот Теодор Комнин в 1230 г. са започнали сражения в близост до тази крепост. Според някои сведения тук бил даден отпор на войнственото племе на печенегите, атакували през ХІ в. Византийската империя.

Древната крепост е реставрирана през 2008 г., а през 2011 година се полагат основите на параклис, построен изцяло с дарения. Дълги години параклисът „Св. Дух“ стои затворен, но през 2018 г. е осветен и отворен за посещения.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук