Готови ли са училищата в Димитровград за старт на новата учебна година?

По традиция, първият учебен ден е на 15 септември, но сега няма да бъде така, тъй като денят е почивен, а учениците ще тръгнат на школо на 17 септември. Въпреки това, водени от символното значение на датата 15 септември, поговорихме с директори на училища в Димитровград, в общинския център, за да видим готовността за старт на новата учебна година. Това са общинските училища ОУ „Васил Левски“, СУ „Любен Каравелов“, ПМГ „Иван Вазов“, ПЕГ „Д-р Иван Богоров“, ОУ „Пенчо Славейков“, ОУ „Алеко Константинов“, както и държавната ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“. В първите шест от тях се реализира проект за обновяване на сграден фонд и прилежащи дворове, а в първия учебен ден предстои прерязване на лента…

Започваме с училище „Васил Левски“, което досега беше средно, но от новата учебна година, както писахме, ще бъде основно. Учениците, гимназиален етап, ще преминат към СУ „Любен Каравелов“, но ще се обучават в сградата на ОУ „Васил Левски“. Фактическо преместване няма да има. Не коментирам защо се стигна дотук и паднахме до 120 ученици, не съм съгласен, но изпълнявам решението на Общинския съвет. Мога да кажа само, че най-добрите ремонти по спечеления от Общината проект са в нашето училище. Направи се всичко планирано и то качествено – волейболно, баскетболно игрище и т. н. Секции, чинове, компютърни конфигурации… При нас базата е в отлично състояние и сме абсолютно готови за новата учебна година, сподели директорът Антон Иванов.

Напълно готови сме за новата учебна година и вече чакаме децата. Учебниците са осигурени, кадрово сме обезпечени, коментира директорът на СУ „Любен Каравелов“ Валентин Христов. През лятото направихме ремонт на 1 етаж, където са най-малките ученици. Завърши ремонтът на двора и в понеделник ще го открием. Той включва – тенис на корт, игрища, за футбол, баскетбол, волейбол, географска площадка със земни форми, площадката за безопасност на движението. Учениците ни са общо 659, първокласниците са 60. Към тях са включени 58 ученика от училище „Васил Левски“, които ще се учат там, но ще се водят към нас. Всички административни неща ще се изпълняват оттук и учителите ние ще назначаваме, обясни Валентин Христов.

Изключително доволни сме, че план приемът в ПМГ „Иван Вазов“ е на 100% изпълнен. 495 ученици ще бъдат в 20 паралелки от 5 до 8 клас. Училището е кадрово осигурено, подготвени сме с материалната база. Навсякъде има нови чинове, столове, монтираме интерактивни дъски. Довършителни работи има все още в двора на училището, по настилките и клетките, но скоро ще се обособи модерна функционална открита спорна база. Уверението е, че до края на септември дейностите ще приключат. Направена е организация това по никакъв начин да не се отрази на учебния процес и сигурността на учениците, коментира директорът Илияна Славова.

Основно училище „Алеко Константинов“ е готово за учебната 2018/2019 година. Пълняемостта на групи и паралелки е добра. В първи клас имаме 4 пълни паралелки, с 98 първокласника, в пети клас – 4 паралелки, а общо децата са 710. Училището разполага с необходимия брой и видове учебници. Материалната база и сградата е изцяло готова, кадрово сме осигурени. Все още имаме малко довършителни работи в двора – поставяне настилка на игрище, обезопасяване на трап за скачане, начертаване на площадка за безопасност на движението, озеленяване, посочи директорът Дорина Желязкова.

Основно училище „Пенчо Славейков“ отваря врати с нов кабинет по домашен бит и техника, с реновиран училищен двор. В двора всичко е направено – писта, игрища за футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, бадминтон, площадка за безопасност на движението, остава да пристигнат фитнес уреди на открито. В първи клас има записани 91 деца в 4 паралелки, в пети клас паралелките са 4, а децата са общо 704. Ние сме иновативно училище, с прилагани иновации през миналата учебна година в първи и пети клас. След получена добра оценка от комисия към образователното министерство, решихме да разширим иновативните програми в първи-втори-пети-шести класове. Имаме деца със специални образователни потребности, за които полагаме грижи да се адаптират. Ще работим по прилагане на облачни технологии, което да облекчи комуникацията между родители, учители и деца и ще икономиса голямо количество хартия, заяви директорът Снежана Ангелова.

С директора на Профилирана езикова гимназия „Иван Богоров“ Красимир Кръстев не успяхме да разговаряме, поради ангажименти извън страната. Потърсихме заместник-директора Димитър Делев, който обясни, че училището е напълно готово да посрещне новата учебна година. Учениците са общо 330, като 321 от тях са в дневна форма, а 9 – в самостоятелна. Обновени са стаите и училищния двор, където са завършени спортните площадки.

Завършваме с Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Почти готови сме за новата учебна година, тъй като имахме козметични ремонти. Тревата в двора е окосена. Искам да благодаря на целия екип на професионалната гимназия, който със собствени средства, сами боядисвахме, шпакловахме, косихме трева. На общинските училища Общината им почисти дворовете и ги оправи, но ние със собствени сили, защото сме държавно училище… Въпреки това, стартираме нормално новата учебна година, няма да имаме проблем. В три паралелки ще имаме 70 ученици. Ще въведем дуално обучение, съчетаващо ходенето на училище с практиката. Учениците в 11 и 12 клас два дни ще бъдат на училище, три дни ще практикуват, сподели директорът Румяна Монева.

Весело посрещане на първия учебен ден и успешна учебна година на всички!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук