Готова е стратегията за комплекса около басейна в Меричлери, приближава се до финансиране

Няколко стъпки бяха реализирани успешно през последните две години, за да се стигне до изготвянето на стратегия, която очертава възможностите за създаването на модерен комплекс около басейна в град Меричлери. Съвсем реална е и възможността за финансирането на начинанието, става ясно от докладна на кмета Иво Димов до Общинския съвет. Преди това обаче местните парламентаристи в Димитровград трябва да дадат зелена светлина на стратегията. Тя ще се разглежда на заседанието в четвъртък, което ще се проведе онлайн.

Какво е свършено до момента по значимия проект, който Общината би могла да реализира? През 2019 г. Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съвместно с Норвежката асоциация на местните власти, започва изпълнението на проект „Растеж чрез активизиране на местния потенциал – GALOP”, който цели въвеждане на различен подход в подкрепа на местното развитие и по-специално – на малките населени места. С това е свързан и първият етап от проектните дейности, стартирал през септември 2019 г. – набирането на информация за досегашни успешни програми, проекти и начинания и идентифициране на неоползотворените местни дадености.

В рамките на този етап Община Димитровград дефинира идейна концепция за възобновяване функционирането на спортно-развлекателен комплекс с обособени плувен басейн и зони за активен спорт и отдих, на база възможностите, които дава находището на минерална вода в Меричлери.

През септември 2019 г. ОбС – Димитровград дава съгласие да се кандидатства за финансиране на концепцията по проекта. В края на април 2020 г. Общината е поканена да участва във втория етап – представяне на концепция за местно икономическо развитие за финансова подкрепа по проекта.

Целта на втората покана бе подбор на 10 общински концепции, въз основа на които, впоследствие, с подкрепата на проект ГАЛОП, да бъдат разработени стратегии за местно развитие и бизнес планове за тяхното реално изпълнение.

Година по-късно, в края на октомври 2020 г., НСОРБ уведомява, че концепцията на Община Димитровград е одобрена за включване в последващи дейности по проекта. Същевременно, Община Димитровград, съвместно с НСОРБ и избрани консултанти доразвиват концепцията в стратегия, изготвен е и бизнес план за нейното изпълнение.

Според споразумение на НСОРБ с Министерството на образованието и науката (МОН), като оператор на програма за местно развитие, на избраните 10 пилотни общини е осигурена възможността да кандидатстват директно за финансиране на реалното изпълнение на местните стратегии. Това може да стане по т. нар. Малка грантова схема на посочената програма.

С писмо от края на септември тази година НСОРБ уведомява, че програмният оператор към МОН е пристъпил към разработване на условията за кандидатстване  по цитираната Малка грантова схема. По нея се очаква да се финансира първият етап и/или приоритизираните инвестиционни проекти по съвместно разработената Стратегия за развитие по проект ГАЛОП. Условие за допустимост е до 30 октомври 2021 г. Стратегията да е одобрена и приета с решение на Общинския съвет, съгласно изискванията и сроковете на Малката грантова схема. Предвид това кметът на Димитровград Иво Димов предлага ОбС да приеме съответното решение – да одобри и приеме „Стратегия за ефективно местно развитие чрез активизиране на съществуващите териториални ресурси в партньорство с местната общност, граждански структури и бизнес (2021-2027г.) на град Меричлери и прилежащото землище“.

На снимката: Информационна среща по проекта, проведена в началото на септември месецПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук