Готвят създаването на обществен съвет по климата в Димитровград

контакти

Обособяването на местни обществени съвети по климата е една от основните дейности по проект за повишаване на способността за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптиране към променящите се климатични условия. Създаването на такъв подготвят в Димитровград, като са изпратени покани към предприятия, стопански и нестопански организации, които по един или друг начин оказват въздействие върху климата.

По проекта си партнират общините Димитровград, Любимец и Златоград, има и партньор от Осло, Норвегия… Той стартира през април и трябва да бъде завършен след около година.

Подробности за разработката даде заместник-кметът на Димитровград и ръководител на проекта Яшо Минков, който обясни, че Общината е водещ партньор. За обществения съвет той поясни, че функциите му ще са консултативни. Органът ще може да инициира обсъждания, да подготвя проекти и местни инициативи, да проучва добри практики в областта на климата. „Неохим“ и ТЕЦ „Марица 3“ са заявили участие. Чакат се отговори от други поканени, сред които са „Вулкан Цимент“, „Язаки“, „Пролет“…

Общият бюджет на проекта е 1 025 612 лева. От посочената сума 190 992 лева са предвидени за Община Димитровград, заделени за пилотен проект за подмяна на осветлението в парк „Вапцаров“. В Златоград ще осигурят компостери, каквито Община Димитровград раздаде безвъзмездно на желаещи не много отдавна. Две ще са пилотните дейности в Любимец – монтиране на възобновяеми енергийни източници за топла вода за две детски градини и ел. велосипеди за общински нужди.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук