Готвят проект за преместването на Паметника на съветската армия

контакти

Експертното становище за състоянието на Паметника на Съветската армия в столицата показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет, информират от Областна администрация – София.

Оттам посочват, че паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на днешния ден.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности, съобщават още от областната управа.

Решение за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София прие Столичният общински съвет в началото на март месец тази година. На областния управител бе възложено да използва правомощията си за преместването на монумента. Срещу преместването имаше протести, вероятно предстоят още, ако или когато се стигне до фактическото демонтиране.

По въпроса с възможните места, няма да е чудно, ако един ден паметникът на Съветската армия отпътува към ДимитровградПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук