Готвят по-строги COVID мерки, ако докажат Омикрон у нас

Обмислят се по-строги противоепидемични мерки в България, ако се окаже положителна пробата за Covid, за която има съмнение, че е от варианта Омикрон. Това, цитиран от БНР, заяви служебният заместник-министър на здравеопазването Тома Томов.

„Пробите ще бъдат готови и секвенирането в четвъртък вечер или в петък и съответно от резултатите ще се вземат необходимите мерки. Знаете, че към момента няма категорични научни данни относно варианта на Covid-19 „Омикрон“. Може би по-задълбочени научни данни ще се получат в средата или в края на този месец“, казва Томов.

Пробата се изследва в Националния център по заразни и паразитни болести. Паралелно с тестването, се издирват контактните на пациента, както и местата, които е посетил, допълни заместник-министърът.

„Дори самата хипотеза, че има такъв вариант на вируса, властите извършват в момента епидемиологично проучване – къде е минал, къде е бил през последните няколко седмици, с кои хора е общувал, с оглед точно на тази профилактика и превенция“, казва още Тома Томов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук