Гости от 10 села ще готвят, пеят и играят на кулинарен празник в Сталево

контакти

Домакин за втори път на кулинарния празник за автентични ястия „С гозбите на дедите ни“ ще бъде в последния ден на август димитровградското село Сталево.. Над 150 участника от тук, Скобелево, Върбица, Горски извор, Ябълково, Бодрово, Добрич, Доситеево, Неделино, Смилян ще представят своите певчески и танцови умения, както и кулинарните си заложби в изложението за автентична българска кухня. Старите гозби от поколенията на предците ни ще бъдат изложени и споделени като рецепти и начин на приготвяне от 10.00 ч. на площада пред читалището в Сталево.

Гостите на празника ще видят как се приготвят смигдаль, качамак, пазлами, месен хляб с квас, баници и други. Местните майстори ще демонстрират биене на масло с бутало, добиване на прясно сирене, както и приготвянето на тюрлю гювеч под връшник и булгур, а от село Смилян, община Смолян ще представят прочутия техен боб. 

Организатори на празника са Народно читалище „Васил Левски 1929“, кметството в Сталево и община Димитровград. Конкурс за „Най-добър танцьор сред готвачите“ и „Най-добър готвач сред танцьорите“ допълнително ще повдигне настроението и емоциите в празничния ден.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук