Горещо, по-горещо – горещници. Измерен е температурен рекорд

След позабравения период на дъждове, жегата се настани трайно. Горещо бе в много периоди в края на юни, по-горещо през юли. Най-горещо обаче ще е днес и през следващите дни, което си е съвсем в реда на нещата, защото на 28, 29 и 30 юли са т. нар. астрономически горещници.

Факт за това е, че през днешния ден на територията на Хасково е измерен температурен рекорд. Най-горещо на 28 юли е било през далечната 1936 г., когато термометърът показвал 36.5 градуса. Такава е била стойността и през 1954 г., когато рекордът е изравнен. Днес е подобрен, по данни на Метеорологичната станция в областния град. Оттам информираха, че температурата към 15:15 часа днес бе 36.8 градуса. Със сигурност обаче ще се повиши още към края на деня, тъй като по принцип, най-горещо е към 17-18 часа.

Утре и вдругиден също са възможни рекордни температури, подчертаха от станцията. Най-високата измерена температура на 29 юли за Хасково е била през 1985 г. – 37.6 градуса. На 30 юли – 38.8 градуса, отново рекорд от 1985 г.

Горещата вълна ще продължи и в следващите дни, като на места се очаква живакът да скочи до 42 градуса. Кратко захлаждане се очаква в началото на следващата седмица.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук