Годишнината от рождението на Христо Ботев почетоха в Хасково

174 години от рождението на Христо Ботев почетоха в Хасково с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета-революционер, съобщават от Общината в областния град.

За да се преклонят пред делото и паметта на Ботев, в тържествената церемония участваха кметът на община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет – Хасково Таня Захариева, областният управител на Хасково Катя Панева, командирът на Военното формирование подп. Светослав Годинов, заместник-кметовете на община Хасково Мария Вълчева, Динко Тенев и Танер Емин, секретарят на община Хасково Пламен Лечев, общински съветници от различни политически сили, представители на политически и патриотични организации, граждани.

В словото си кметът Станислав Дечев припомни, че когато през 1875 година в Букурещ излиза стихосбирката „Песни и стихове на Ботев и Стамболов“, тя се е изпращала в България заедно с пушките и барута за въстанието.

„В онези дни оръжие и думи, сила и вяра вървят ръка за ръка и водят българите към свободата. И всичко това, защото народът ни има вдъхновител, водач, лидер. Христо Ботев живее едва 28 години и пише само 20 стихотворения. Но тези стихове се превръщат свещените евангелия на българската свобода! Поклон пред паметта на Ботев! Бог да пази България!“, каза кметът на община Хасково.

По-късно на площад „Свобода“ се проведе празничният Богоявленски водосвет по освещаване на знамената на българската армия. Командирът на Военно формирование 52 740 подп. Светослав Годинов прие почетния строй, а отец Никола благослови военнослужещите. Церемонията приключи с празничен марш.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук