Глобяват ТЕЦ-а в Димитровград, но не за замърсяване

ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград ще бъде глобен, но не за замърсяване на въздуха. Това стана ясно в разговори с директора на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Хасково Тонка Атанасова, както и с експерт в направление „Опазване чистотата на атмосферния въздух и вредни физични фактори“, който обясни, че минималната глоба в случая е 10 хил. лева.

През летния период зачестиха замърсяванията на въздуха, постъпиха и много сигнали на граждани. Убедеността на Община Димитровград е, че това е пряко свързано с работата на ТЕЦ „Марица-3” АД. Основният аргумент – от възобновяването работата на централата на 25.05.2021 г. до момента (за по-малко от четири месеца) са отчетени 17 броя превишения на алармения праг за средночасова концентрация на серен диоксид. За сравнение, през цялата 2020 година и до момента на възобновяване на работата на централата не е регистрирано нито едно превишение. Това се посочва в поредно писмо от кмета Иво Димов до РИОСВ, в което той настоява да се извърши преразглеждане на условията по издаденото Комплексно разрешитело за работа на ТЕЦ „Марица-3” АД и ако се наложи – да се спре централата до отстраняване на технологични проблеми.

Според Екоинспекцията обаче, към момента няма доказателства, че превишените норми са свързани с работата на ТЕЦ-а. Причината – емисиите (излизащите от комина газове) са в норми, имисиите (фона над града) показват отклонения в определени периоди… С две думи – не е категорично ясен източникът.

Ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, защото при нормален режим на работа, в определени периоди са били изпускани емисии от големия комин (К2), а в такива случаи те трябва да са само от малки комин (К1), както е според комплексното разрешително. Няма как това да се свърже с превишените норми във въздуха. Последните са имисионни, измерени от Автоматична измервателна станция (АИС) „Раковски“, мерещи фона над Димитровград. Емисионните норми, от комина, не показват превишаване на показателите за замърсяване качеството на атмосферния въздух, коментира Тонка Атанасова. Не можем категорично да твърдим, че превишените норми са свързани с работата на ТЕЦ „Марица 3“, допълни директорът на РИОСВ.

Оттам казаха още, че от големия комин все пак има пропускане на газове. Става дума за жалузи, които трябва да спират потока от малкия комин, но те корозирали бързо, което води до пропускане. В същото време подчертаха, че няма как тези газове да се отразяват на фона над града, защото разсейването е слабо.

Има догадки, но към момента няма как да кажем причините за превишенията във въздуха, подчертаха още веднъж от РИОСВ. Дадоха и пример, че когато ТЕЦ „Марица 3“ не е работил, са прихващали пренос от „Марица Изток“, който на място показва 600 микрограма, а в Димитровград пристига 400. И допълниха, че предстои работна среща с представители на Екоинспекцията, Община Димитровград, Областна администрация, ТЕЦ-а, Изпълнителната агенция по околна среда и води (ИАОС) – София. На нея ще се търсят евентуални източници, дали няма пренос от други места и т. н.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук