ГЛОБИ И САНКЦИИ НЯМА ДА ОПРАВЯТ НЕЩАТА

контакти

[quote]ЗА ПУШЕНЕТО, ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ…И САМОСЪЗНАНИЕТО[/quote]

Различните глоби и санкции, упражнявани от съответните органи, са важни за поддържане на нормален живот. Един път завинаги обаче, хората трябва да разберат, че такива мерки не решават нещата генерално.

Как искаме да се оправим в тази наша държава, когато и най-незначителните правила не спазваме?! Повод да пиша тези редове предизвика толкова коментираната тема за тютюнопушенето в затворени пространства. Има правило – на такива места е забранено. По някои барове вечер хората си пушат, което не изненадва никой. Бързам да кажа, че изобщо не ме интересуват разните там санкции, кой трябвало да ги осъществява и други неща от този род. Спирам се в темата за самосъзнанието на нашите съграждани. Някои от тях изпитват скрита радост, дори гордост, когато нарушават правилата. Сякаш имат чувството, че това някак си им е дадено по право. Последното е абсолютна реалност, стояща в основата на прояденото ни общество, т. е. гражданското такова. Пак за цигарите. Не коментирам „за“ или „против“ забраната. Става въпрос, че правилата трябва да се спазват. Който не знае – това е демокрацията. Влиза човекът в бара и пали цигара. Неописуемо задоволство се чете по лицето му. Преборил е системата и танцува, макар и за кратко, върху нея. Защо излизаш да пушиш вън, запали тук, се чува често по места.

Завършвам с това, което започнах. Как ще се оправим, както се казва, когато дори едно такова просто правило за тютюнопушенето не спазваме. Ами, няма да се оправим, ако продължаваме по същия начин. Въпросът не е в глоби, санкции, порицания пред строя. Става въпрос за самосъзнание, по-малко егоизъм и по-малко гордост.

Още примери могат да се дадат. Гледаш две пешеходни пътеки на по 20 метра една от друга, а той пресича между тях…Не че повечето не го правим. И не е правилно да се казва – българите, а – ние, българите, защото всички сме част от кюпа. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук