Гласове от блокадата: Пекат ни на бавен огън, съсипват земеделието

контакти

Че земеделците се пекат на бавен огън, а целта е да се дестабилизира браншът, коментираха участващи в блокадата на входа на град Хасково, за да изразят недоволството си от решението на парламента да не бъде продължена забраната за внос на зърно от Украйна.

Настояваме да се спре вносът на храни от Украйна. Ако не изпълнят исканията ни, може да стигнем до неподчинение, заяви животновъдът от село Брод Георги Вълчев, който сподели, че не гледа оптимистично на нещата.

Няма значение кой е голям и кой малък производител, защото нас ни гори един огън в момента. А и правилата в държавата са разрешили на някои да станат големи и да се развиват, за което те не са виновни. На въпрос дали в България се гледа прекалено много жито, той сподели, че това е така заради наложените от ЕС изисквания за покриване на качеството. При равни условия, на нас в зеленчукопроизводството никой не може да ни бъде конкурент в Европа. Проблем е, че субсидии са приети да бъдат на площ, а не на продукция. Така с 10 трактористи можеш да обхванеш землищата на 3 села, докато с тези 10 човека можеш да обработваш 10 дка зеленчук, заяви Георги Вълчев.

Исканията ни са да се спре безразборният внос най-вече от Украйна на зърно, пшеница, ечемик, слънчоглед, защото нашето производство ще продължи да е на загуба. Имаше уговорка през 2016 г., че евросубсидиите ще се изравнят с първите страни от ЕС, но досега не са. Така продуктите ни не са конкурентоспособни на европейския пазар. Третират ни като държава от третия свят, заяви Петко Петков, председател на кооперация в село Странско.

Протестират всички – животновъди, овцевъди, говедовъди, производители на зеленчуци, овощари, пчелари… В следобедните часове тръгваме за София, където недоволството ще бъде във вторник. Протестите са безсрочни, коментира Станислав Стоянов – председател на сдружението на хасковските зърнопроизводители. С решението си правителството цели дестабилизация и унищожаването на брашна на земеделието. Друго няма какво да мислим, допълни Стоянов. Съгласни сме, че се води война, че Украйна е окупирана, продължи той, изразявайки недоумение, че Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Румъния приемат да удължат забрана за внос на зърно, а България я свали преди произнасяне на ЕС, форсирайки нещата.

Зърнопроизводителите в региона сме сложени на „жив“ огън, защото дъждовете ни опустошиха, изкупните цени на зърнените култури са ниски, горивото е с висока цена, торовете са тройно и четворно по-скъпи, акцентира Митю Вълчев. Народът не е терорист или тракторист, продължи Вълчев предвид изявлението на премиера Денков, че с терористи не преговаря. Народът е този, който произвежда, каза едрият земеделски производител.

Вносът от Украйна вреди на всички сектори – на производителите на плодове, зеленчуци, на животновъди, зърнопроизводители. Този внос трябва да спре, защото обричаме българското земеделие. Оптимист съм за това, че трябва да бъдем чути. Затова сме тук, за да защитим позицията си, че първо трябва да изберем българското и след това да сме солидарни с другите страни, заяви земеделският производител от село Бряст Даяна Димитрова, която се занимава и с пчели. Специално за меда каза, че вносът от Украйна и Китай съсипва сектора. Освен това, по думите й, говори се, че с вносен мед се смесва български за какъвто се представя след това. Димитрова сподели още, че в последно време се обяснява за милиони, които вземат земеделците. Специално за крупните тя каза, че така е било допуснато, но също плащат данъци, а иначе минимални средства се разпределят между всички.

Майбасите, бентлитата и яхтите са в Пармламента… Аз нямам бентли, но произвеждам качествена храна в България… бяха сред лозунгите на днешния протест на пътя Димитровград – Хасково, който бе блокиран за няколко часа, заедно с детелината. Движението бе отклонявано от полицейски екипи по обходни маршрути, което предизвика тапи от превозни средства.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук