Главният секретар на МВР за оградата по границата: Много лесно се преодолява

Възпиращото съоръжение само подпомага служителите, заяви гл. комисар Петър Тодоров

Служителите на „Гранична полиция“, на полицията, на жандармерията, военнослужещите – те, заедно с техниката, охраняват българската граница. Възпиращото съоръжение само ги подпомага, но то много лесно се преодолява. Ето защо непрекъснато работим по неговото възстановяване. До края на миналата година съоръжението се поддържаше от колегите от армията, които извършиха огромни по обем ремонтни дейности. Сега на щат в „Гранична полиция“ са назначени служители, извън тези с полицейски правомощия, които поемат тези дейности. Това съобщи по време на инспекцията на границата в района на Елхово главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че преди ден се появиха поредни кадри, на които се вижда, че дупки по оградата продължават да се запушват с камъни, дървета и други подръчни материали…, а хора по гранични села споделят, че до голяма степен губят надежда, че държавата може да се справи с мигрантския натиск.

За да бъде защитата на границата ефективна, е необходим комплекс от мерки –  както присъствие на служители, така и набор от техника /сензорни линии, видеонаблюдение, термокамери/. За съжаление, не всички са в добро състояние. Полагаме огромни усилия за тяхното надграждане и реновирането им. Стартирали са проекти за покриване на участъците, които не са обезпечени технически. Това са най-тежките като терен километри. Процедурите са в напреднала фаза, добави той.

Нашите усилия ще бъдат насочени към бързо изготвяне на спецификациите и провеждане на обществените поръчки – отбеляза директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова. Всичко, за което работим и се стараем да осигурим, е в полза и в помощ на нашите колеги. Тук хората работят при наистина много трудни условия, изискват се специални компетентности и умения. Така че инвестицията за осигуряване на капацитет на служителите на Гранична полиция е приоритет за ръководството на МВР.

Колегите, които охраняват границата, се справят много добре на оперативно ниво. Факт е, че работим денонощно и изпълняваме задълженията си. Факт е, че миграционният натиск е висок. Това е отчетено  и от Европейската служба за гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС). На фона на този невероятен мигрантски натиск, на който е подложена Европа, нашите служители са предотвратили незаконното преминаване на около 164 000 лица през изминалата година. Тяхната работа е изключително професионална – заяви директорът на „Гранична полиция“.

В инспекцията на съоръжението участва и командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк подполковник Петко Петков.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук