Гешев скъса оставката си публично

контакти

„Като главен прокурор, съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непремерено. Ще довърша мандата си, Сарафов трябва да прецени дали морала му, ако има такъв, бих го насочил да си подаде оставката предвид предателството към българската прокуратура. В случай, че не го направи, утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет“, заяви Иван Гешев, демонстративно скъса оставката си и я хвърли на земята.

По думите му, вчера е бил поканен до 10 часа днес да подаде оставка, било е споменато семейството му. Ако не подаде оставка, ще бъде натиснато „enter“ и да бъдат публикувани уличаващи го клипове. Гешев каза, че не се страхува.

„Не знам дали съм смел, но винаги правя неща, които смятам за правилни. Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога, да подобря сигурността на хората, с битовата и организираната престъпност. Европейската комисия заяви, че този проблем е решен. Появиха се и разследвахме дела за тероризъм, продължихме с олигарси, които се смятаха за недосегаеми и сега се крият в Дубай, Сърбия, пазени вероятно от Русия“, добави главният прокурор.

Той коментира, че поради тези причини прокуратурата е била атакувана безогледно. Страната ни живее в олигархичен модел, заяви Гешев.

„Лицето Борислав Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, аз съм съгласен и сега е моментът. Политиката се опитва да ръководи прокуратурата в интерес на користните си интереси, сега го прави безобразно и брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава, повечето политици нямат елементарен морал. Преди месеци получих предложение, завоaлирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или в Турция, да имам политическа кариера евентуално в неговата партия, не го взех на сериозно и явно тогава е започнала организацията на всичко това, което виждаме“, коментира Иван Гешев.

Той подчерта, че опитът за атентат е бил шок за него.

„Смятам, че това е целенасочен опит да бъда убит. Дали това е така, ще покажат експертизите, към разследването ще се включат международни партньори и истината за това ще излезе наяве. Това, което се случва, е покушение срещу върховенството на закона и опит за овладяване на съдебната система в противоречие с всякакви европейски ценности. Опит да се измести фокусът от атентата срещу един главен прокурор на страна от Европейския съюз в друга посока“, заяви Иван Гешев.

Той изрази надежда Борислав Сарафов да не е още дълго негов заместник и директор на Националната следствена служба.

Изявлението на Гешев е в присъствието на четирима от заместниците му. Липсва само петият заместник – Борислав Сарафов. На изявлението присъства и градският прокурор на София Илияна Кирилова.

По закон, именно СГП е компетентна да разследва лица с имунитет (магистрати, депутати и министри).

Шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха на 12 май искане за предсрочното му освобождаване от поста главен прокурор заради тежко нарушение на служебните му задължения.

Предложението беше подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. В него са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на Гешев.

На 1 май, взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Източник: БНТПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук