Гергана Кръстева на ученическата сесия: Общината трябва да се вслушва в мнението на гражданите

контакти

Всяка една Община трябва да се вслушва в мнението на гражданите си, включително, на младите хора. Това каза председателят на Общински съвет – Димитровград Гергана Кръстева, след края на импровизираната сесия, в която ролята на съветници изиграха ученици от Димитровград.

Приятно съм изненадана, че проведохте градивно заседание за пример. Сигурна съм, че ще го помните за цял живот, защото участието ви в обществения живот ще ви помага да вземате правилни решения, допълни Гергана Кръстева.

Наблегна, че част от предложенията не са от компетенциите на ОбС. Но  в много от разгледаните докладни има резонни предложения, които ще доведе до знанието на колегите си в Общинския съвет.

На ученическата сесия, в ролята на председател и кмет влязоха Мила Римпопова и Радослав Стефанов, които бяха на постовете, в Деня на ученическото самоуправление, на 9 май. В амплоа на съветници бяха техни съученици.

Самото заседание се проведе досущ като официалните сесии, като пред всеки бе поставена табелка с името му. В началото прозвучаха химните на България и Европейския съюз, прие се дневния ред, с една извънредна докладна. По време на разискването на всяко едно от предложенията вносителите правеха обосновани изказвания, след което се гласуваше, по обичаен ред. Противно на очакванията, имаше и отхвърлени записки, което още повече наподоби официалните заседания на местния парламент.

Учениците-съветници разгледаха 12 докладни записки, от които 9 бяха приети, 3 – отхвърлени. Младежите поискаха възстановяване на бившото заведение „Кораба“ в парк „Марица“, както и занемарения в близост басейн, модернизиране на спортен комплекс „Раковски“,облагородяване на място за сбирки на ученици по извънкласна дейност, създаване на Младежки информационно-консултантски център… Сред атрактивните предложения бяха идеите за поставяне на кошчета за кучешки отпадъци, пеещи и светещи люлки и др. С извънредна докладна, младите съветници поискаха монтиране на светофари на кръстовището между улиците „Груди Кирков“ и „Иван Вазов“.

Инициативата на ученическата сесия е част от програмата на Общината за Деня на детето – 1 юни, под надслов: Децата превземат властта“. Целта бе запознаването на младежите с работата и дейността на местната власт. Всички участници в сесията получиха сертификати.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук