Гергана Кръстева и Иво Димов откриха зала „Снежана Янева“ в библиотеката

Голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград от днес официално носи името на Снежана Янева. В своеобразното откриване личността й почетоха кметът Иво Димов и председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева, чието е и предложението залата да носи това име. Домакин на събитието бе временният директор на библиотеката Валентина Терзиева. Сред участниците бяха Спаска Тарандова – член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация и изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки – България“, председателят на комисията по култура в Местния парламент Гроздан Грозев. Специален гост бе сестрата на Снежана Янева – проф. Емилия Янева.

Изпитвам вълнение, когато посещавам тази зала, особено след ремонта на целия комплекс преди няколко години. Сред личностите, които са прославяли Димитровград безспорно е Снежана Янева. За нас развитието на културата е сред най-важните ни приоритети. Факт в тази посока е, че Община Димитровград е от тези, които заделят най-сериозни средства за подпомагане на всички дейности, свързани с културата. На местна издръжка са един от малкото общински театри, библиотека, музей, джаз трио, духов оркестър… Поздравявам всички работещи в тази сфера. Заедно правим така, че културата да бъде на този пиедестал, на който всички очакваме и искаме да бъде, сподели кметът Иво Димов.

Днес доказваме, че работещите хора, тези, които са се отдали през целия си живот на своята професия, ще бъдат помнени завинаги. Нямах честта лично да познавам Снежана Янева, но след като придобих представа за нея, останах впечатлена, че личността й изразява тласък за промяна на света. С дейността си Снежана Янева е подпомогнала не една или две библиотеки, сред които е и тази в Димитровград, сподели Гергана Кръстева.

След като загубихме Снежана, за нашето семейство беше утеха, че тъкмо в Димитровград обществеността и библиотеката започнаха първите стъпки, за да почетат личността и делото й, каза Емилия Янева. От името на мемориален фонд „Снежана Янева“ тя връчи грамота на Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Снежанка Янева  е родена и израснала в Димитровград. Била е дългогодишен председател на Българската библиотечно-информационна асоциация. Повече от 30 години тя е била радетел за модернизацията на библиотеките и развитие на библиотечното дело като опора на демократичните промени в БългарияПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук