ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма

контакти

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подготвят обща законодателна програма, обвързана с избор на председател на Народното събрание. Това, цитирана от БНТ, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на съвместен брифинг на двете политически формации.

Сформирани са работни групи, които до вторник трябва да са готови с приоритетните законопроекти по предварително изготвен списък. Сред тях са законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, влизането в Шенген и еврозоната, съдебната реформа в частта за КПКОНПИ, НПК и домашното насилие.

Започнат е разговор и за промени в Конституцията, заяви Атанасова като коментира, че дълбока реформа на правосъдната система би могла единствено и само да се реализира чрез конституционна реформа.

Законодателната програма, подготвена от двете формации, ще бъде предложена за обсъждане и на другите парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. Някои от законопроектите ще бъдат внесени съвместно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на 49-ото Народно събрание остава непроменена – Росен Желязков, заяви Атанасова. Тя изрази надежда днешните разговори да бъдат първа стъпка в посока да бъде формирано мнозинство, което да излъчи стабилно правителство.

„Дали ще има правителство, с кой мандат ще бъде той, зависи от усилията на всички нас. ОТ ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият път да продължим евроатлантическото развитие, е да има мнозинство“, каза Атанасова.

„Опитваме се да използваме максимума от ситуацията. Не обсъждаме правителство и всякакви такива намеци са неоснователни“, каза Николай Денков от „Продължаваме промяната“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че използват работните групи като основа за това да заработи парламентът – да бъде избран председател и да се излъчат правна и бюджетна комисии, както и комисия по конституционните въпроси.

Въпросът за избор на председател на 49-ото Народно събрание все още е на масата, уточни той.

„Дали тези стъпки са първи стъпки, зависи от това дали ще може да направим втори и трети стъпки, а това никой още не може да каже. Не може да се върнем към нормално парламентарно управление, без да има излъчено правителство. Дали ще може да намерим сечение и с каква формула, не е предмет на днешната стъпка, която правим. Очевидно, че това е задача и цел, но не е нещо, което може да коментираме, бидейки отговорни за това, което се случва. Всеки от нас, в рамките на ангажиментите, които е поел пред избирателите, търси възможност за рестартиране на парламентарната република“, каза Иванов.

Ръководители на работната група са Росен Желязков от страна на ГЕРБ-СДС и Николай Денков от страна на ПП-ДБ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук