ГЕРБ-СДС върна мандата. Настъпва или отстъпва промяната?

ГЕРБ-СДС ще върне проучвателния мандат за съставяне на правителство, обяви в живо включване Бойко Борисов, който подчерта, че такова е решението на Изпълнителната комисия и той го приема. Заедно с министър-председателя в оставка и лидер на ГЕРБ бяха още предложеният за премиер Даниел Митов, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева и Йорданка Фандъкова. Какво бе коментирано на срещата, вижте във видеото:

След получаването на мандата, Даниел Митов заяви, че ГЕРБ-СДС ще потърси подкрепа от „Демократична България“ (ДБ), защото смятат формацията за най-близка идеологически. За консултации бяха поканени и от „Има такъв народ“ (ИТН).

Ден по-късно, от ДБ отказаха поканата, ясно заявявайки, че няма как да се намерят допирни точки. Вчера от ИТН също заявиха, че отказват да участват в разговори с ГЕРБ-СДС.

Така, нещата отново са в ръцете на президента Румен Радев, който трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство на ИТН.

От партията на Слави Трифонов все още не обявяват дали ще направят опити за съставяне на кабинет. Преди ден председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов направи двусмислено изказване, че може да се стигне до връчването на трети мандат…

Думите му де факто означават, че на дневен ред са и двата варианта – за отхвърляне на мандата или съставяне на правителство. Че има шанс за кабинет личи от появила се информация, че ИТН, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ са планирали да срещнат, за да решат ще посегнат ли към изпълнителната власт. Ако това стане, ще е възможно настъпването на промяната в управленския модел. Няма ли успех, надеждата за промяна ще отстъпи за след няколко месеца.

При втория вариант, президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат на трета, по негов избор, парламентарна сила. Това обаче ще е, по-скоро формалност. Изгледите за положителен резултат са нищожни, защото отново трябва да се завърти същата парламентарна рулетка. При такова стечение на обстоятелствата, отиваме към служебно правителство, сформирано от президента, след това – към предсрочни избори.

В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат за съставяне на правителство на  втората по численост парламентарна група в Народното събрание, заяви президентът Румен Радев, след като „ГЕРБ – СДС“ върна получения първи мандат.

Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети, допълни държавният глава и подчерта, че само легитимен кабинет, който се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук