ГЕРБ внася жалба за касиране на изборите в Ябълково. Има ли основание?

ГЕРБ поиска касиране на частичните избори за кмет на Ябълково, проведени на 2 юли 2017 г., появи се неофициална информация. От Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Димитровград потвърдиха за жалбата, която е изпратена  до Административен съд – Хасково. Основанието –  разследване за купуване на гласове. Такава жалба, засега не е внасяна, уточниха оттам.

Според първоначалната неофициална информация, при проведена полицейска акция в димитровградското село са задържани двама роми със списъци с десетки хора и доста пари. Имало и разпит пред съдия.

Часове по-късно, прокуратурата официално съобщи, че на 29 юни Районна прокуратура-Димитровград привлича като обвиняем Велко В., на 38 години,  който в периода 26-28 юни, дал на 56 жители на селото между 30 и 50 лв., за да ги склони да гласуват в полза на определен кандидат…

Именно числото 56 може да се окаже важно в съдебното развитие, заради резултатите от вота. Според прокуратурата, върху толкова човека е въздействано да предпочетат определен кандидат. Колко от тях са се повлияли или не, няма особено значение. Шансовете са 50/50, тъй като кандидатите за поста кмет на кметство Ябълково бяха двама – Костадин Атанасов и  Вангел Попов. Всеки един от повлияните и гласувал, може да избира измежду тях. И нищо не пречи на конкретен гласоподавател да вземе парите и да предпочете когото си иска от двамата или да пусне недействителна бюлетина. По-важен е друг въпрос. Могат ли тези  платени гласове, колкото и да са, да наклонят везните в полза на един от кандидатите?

При избори в населени места малък брой гласове може да се окажат решаващи. Примерът е отново с Ябълково. На редовните местни избори през 2015 г., на първи тур, Костадин Атанасов, който тогава също бе кандидат, получи с глас повече от опонента си, впоследствие спечелил на втори тур – Антон Илиев. Припомняме, че последният бе отстранен наскоро от поста, заради формално нарушение. Илиев бе кандидат в частичните избори, но почина. Издигнат бе Вангел Попов.

За победителя в частичните избори на 2 юли независим кандидат Костадин Атанасов, гласуваха 369 гласоподаватели или 53,48%, по данни на ОИК. Издигнатия от ГЕРБ Вангел Попов предпочетоха 321 човека или 46,52%. С други думи, разликата между двамата е 48 гласа, т. е. по-малко от 56. Следвайки тази нишка, има ли основание жалбата за касиране на изборите? Отговори и интерпретации може да последват много, но нека компетентните органи  решат.

А иначе, утре, 13 юли, от 17:00 часа, в зала „Гроссето” димитровградският общински съвет ще проведе извънредно заседание. Точката е една – полагане на клетва от Костадин Атанасов – новоизбран кмет на кметство Ябълково. А жалба, дори и да бъде внесена в Административния съд, не би попречила на това.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук