ЕКСПРЕЗИДЕНТЪТ: НЕ Е ВЪПРОСЪТ ГЕРБ ДА ТИЧАТ СРЕЩУ НАС

Георги Първанов
контакти

[quote]БОРИСОВ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ИМА ПОД 80 ДЕПУТАТА[/quote]

Георги Първанов е български политик и историк. Президент на Република България два мандата, 2002 – 2012 г. Бил е народен представител в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание. Член на БСП, един от признатите авторитети в партията, макар встрани от ръководството.

–        Г-н Първанов, чисто хипотетично, ако след парламентарните избори се окаже, че разликата между ГЕРБ и БСП е малка, но въпреки това ГЕРБ формира правителство, необходим ли ще е лидерски дебат в партията?

–         Аз не виждам ГЕРБ как ще съставят правителство и какво би било то. Те не могат да достигнат онези 116, ако не ме лъже паметта или близка до тази бройка депутати, когато бяха в невиждан подем. Сега те ще бъдат доста под 100, дори под 80 депутати. Не виждам кой ще е този потенциален коалиционен партньор, който ще натовари на плещите си цялата тежест на това негативно политическо, икономически и социално наследство, което ГЕРБ оставя. Така че този вариант е малко вероятен, да не кажа клони към нулата. Разбира се, аз и сега съм казал, че имам  много повече очаквания от активността, от резултатността от работата на партийното ръководство. Вече три години и половина ние не можем да надскочим онези фатални 18, до 21-22%. Това е една бариера, която се оказва засега непреодолима. Не е въпроса в това ГЕРБ да тича срещу нас, за да ги настигнем. Ние трябва да постигнем подем с ясни, разбираеми, печеливши и обосновани идеи. Аз си държа на идеята да има кабинет от говорители, кабинет в сянка, за да противопоставим нашата алтернатива. Ако ние извадим  по-силни имена, какво по хубаво от това. По моята прогноза това означава поне 5-10 % отгоре. Ще покажем, че сме реалната алтернатива, защото засега хората не ни възприемат като такава, каквато на нас ни се иска.

[pullquote_left]ЩЕ ОТКЛОНЯВАМ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ЛИСТИ НА ИЗБОРИТЕ[/pullquote_left]

–         Имате ли покани или изявени желания да оглавите листа в някои от многомандатни избирателни райони?

–         Непрекъснато валят такива покани, за което аз съм признателен на моите другари, съпартийци и съмишленици. Засега и за в бъдеще категорично ще отклонявам предложенията за участие в листи. Ще помагам, както се вижда. Сега тичам по време на тази кампания за референдума, може би повече от мнозина от ръководството. Нямам ден, в който да не съм в провинцията или в някои от медиите. Ще продължавам да помагам така – с идеи, авторитет, контакти. Мисля, че така партията ще спечели повече отколкото да ме вкара в някоя листа.

–         Преди време казахте, че е време да се изкарат икономическите досиета на прехода. Дали тази тема е актуална още?

–         Ще използвам пример, тъй като не мога да коментирам този въпрос в голяма дълбочина. Ако ние извадехме сега икономическите досиета и ги разнищим, щяхме да разберем позицията на Иван Костов и на неговата група против „Белене“.

–         На пресконференция членове на инициативен комитет против АЕЦ „Белене“ изразиха аргументи, че електроенергията, която ще произвежда централата ще остави без работа миньорите и електриците от ТЕЦ-овете. Каква е  позицията ви по този въпрос?

–         Въпросът за ТЕЦ-овете е изключително важен. Преди няколко дни бях в родния ми град Перник, където същата заплаха се размахва. Видите ли ако се построи нова атомна централа, то това ще означава затваряне на работни места за ТЕЦ-овете. Заплахата не идва от ядрената централа. Тя би дошла от това, ако правителството не си свърши работата по осигуряването на всички предпоставки за безопасност на околната среда. Знаете, че европейският и световен натиск в това отношение е много силен. Преди години, след едно мое посещение в Австралия, се върнах с резултат от преговори за това ние да се включим в изработването на такъв вид инструментариум, чрез който се улавят и се отвеждат тези вредни газове. Идеята беше те да се отвеждат чрез специално подготвен механизъм в старите солни мини. Много е сложна тази процедура, тя е и скъпа. Но Европа инвестира на едно или максимум две места в подобни проекти в Източна Европа. Защо правителството не постави поне въпроса да искаме подкрепа за решаването на този проблем и по този начин да закрепим и развиваме ТЕЦ-овете в България? Така че тази спекулация трябва категорично да бъде отхвърлена. Вижда се, че евтиният ток от „Козлодуй“ и сега покрива скъпия ток, който е договорен от Иван Костов в съответната ТЕЦ.

Ние излизаме лице в лице с гражданите, обикаляме страната. Не съм видял Бойко Борисов да се изправи някъде в подобна аудитория. Много е лесно от екрана да правиш монолози, да размахваш някакви материали. След като Борисов видя, че нагази много лошо в блатото с тройното си „не“, той смени тезата, че този референдум нямал никакво значение. Това е груба лъжа. Нека хората да не вярват, защото референдумът ще има категоричната си тежест. Не е вярно, че е прекалено експертен и по него не могат да се произнесат хората.

–         Как ще коментирате атентата срещу Ахмед Доган и в тази връзка, чувствате ли се застрашен?

–         Атентатът срещу Ахмед Доган е едно тъмно петно върху развитието на българската демокрация за последните години, тъмно петно върху международния  образ на България. Ако някой не го разбира, той наистина не е в час. Това покушение наистина може да тласне политическия и обществен живот в две посоки. Единият възможен сценарий – всички да осъзнаем, че тази агресия, омраза, тежко противопоставяне, за което тон дават политиците, вече преминава всякакви граници. Да седнем спокойно, мъдро да излъчим послания към обществото, към различните етнически, религиозни, политически групи. Да покажем, че сме се стреснали, че можем да осмислим разумно и национално отговорно ставащото. Негативният сценарий – покушението да изиграе ролята на катализатор, не смея да кажа на детонатор. Защото чувам това, което коментират управляващите в лицето преди всичко на вицепремиера и министър на вътрешните работи. То продължава да звучи провокативно. Той не търси сближаване на позициите, търси начин да извлече политически дивидент от тази ситуация. Това е опасна игра с огъня. Покушението не успя, но утре някое може да успее. Какво става като пламне искрата? Разбира се, не искам да коментирам подробности. Мисля, че трябва добре да осъзнаем, че нямаме право да върнем българското общество на изходната точка и да извървим пътя на нашите съседи, след като те вече самите преболедуваха. Тази болест не можем да си я позволим на финала на прехода.

[pullquote_left]ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИТИСКА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ПО СЛУЧАЯ „ДОГАН“[/pullquote_left]

–         ДПС иска международно разследване на случая. Според вас, органите от българска страна ще се справят ли?

–         Не искам да се бъркам в работата на съдебната власт. Но искам да кажа, че съм смутен от противоречивите изявления на представители на тази власт и от това, че някои от тях звучат така, както Цветанов неглижиращо подценява ефекта от този случай. Така снизходително, с лека ръка. Това е недопустимо. По този начин се поощряват всички, меко казано радикални елементи, макар че някои биха могли да имат и психически разстройства и това да ги окуражи съвсем. Но това е по-мекия вариант. По тежкия е, че някой може наистина да се изкуши да пристъпи наистина към организация на подобни действия. Работата е много дебела и шега с това не бива. Имам предвид, че в рамките на няколко часа бяха сменени основните тези, радикално при това. Ако това беше станало при продължително разследване, при анализ на всички факти, може и да помислим, че има основание. Очевидно, че тук има натиск на изпълнителната власт. Защо тя е изкушена да притиска съдебната, не искам да коментирам. Очевидно, че ситуацията беше извън контрол. Кой и защо го е допуснал, кой има интерес?  – това е големият въпрос.

–         Увеличена ли е охраната ви?

–         Това е много професионален въпрос. Доколкото имам наблюдение върху работата на спецслужбите, охраната трябва да е адекватна на съответната ситуация, каквото и да означава това. Преценяват го други.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук