Георги Иванов спечели олимпийска квота за България, а не получи дори „Благодаря“

Президентът на СКБ „Димитровград“ Георги Петров: Подкрепям нашия борец за позицията

контакти

Изцяло подкрепям изразената от състезателя на спортен клуб по борба „Димитровград“ Георги Иванов позиция, заяви президентът на клуба Георги Петров. Той подчерта, че не става въпрос за влияние или тълкуване на решението на Българската федерация по борба (БФБ), а за елементарно уважение от нейна страна.

Вчера Георги Иванов съобщи в социалната мрежа, че е помогнал на българската борба за още една квота за олимпиадата в Париж. Но не той ще се бори, разбрал от колегата си в класическия стил, Кирил Милов, който бил определен от БФБ да се бори на Игрите. Дотук за Иванов драма няма, тъкмо напротив, пожелава успех и подчертава, че колегата му на тепиха има повече шансове за добро класиране в Париж. Възмутен е обаче от БФБ, че дори не са го потърсили, да му благодарят за извоюваната квота. На профила си Георги Иванов написа:

Той (Милов, б. а.) е много класен състезател, европейски шампион и вицесветовен на класическа борба. Последните години той е най-добрият български борец. Има реално повече шансове от мен на Олимпиадата. Той ми благодари за квотата и за шанса да участва на Олимпиадата, а аз му пожелах успех и дано си сбъдне мечтата! Респект! Но едно не разбрах, НИКОЙ от БФ борба и от треньорския щаб на класиците не се обади и не казаха поне едно благодаря! Можеха да ми се обадят или поне пишат, да ми обяснят от федерацията или от треньорски щаб, че ще разчитаме на него, че това е неговият стил и че благодарят за квотата, която съм донесъл за България и за нашия спорт. Аз съм единственият българин от мъжката борба, който донесе квота и се радвам поне, че ще имаме българин, участник на олимпиадата – Париж 2024 г. За огромно съжаление в България е така, не съм заслужил даже и едно обаждане!… Аз няма да се откажа, да съм жив и здрав, ще преследвам мечтите си до КРАЙ в моя стил.

Президентът на СКБ „Димитровград“ Георги Петров

Тук не става въпрос да обсъждаме решението на Федерацията, защото не зависи от нас. Става въпрос за липса на каквото и да е отношение. Нито на мен някой се обади, все пак представлявам този клуб, нито на него. Жоро заслужаваше… Можеха да пратят имейл, да благодарят, да му звъннат… Моята позиция е като неговата, коментира президентът на СКБ „Димитровград“ Георги Петров.

По думите му, ако последва реакция от БФБ, ще е като след дъжд – качулка. Според Петров, няма как да се каже, че Федерацията е подготвяла изявление, а Георги Иванов е изпреварил с позицията си. Причината е, че от около 10 дни се е знаело за квотата, а Иванов направил изявлението си 5 дни след като е обявено официално.

България получи допълнителна квота за Олимпиадата в Париж благодарение на доброто представяне на Георги Иванов на олимпийската квалификация в Баку. На състезанието в столицата на Азербайджан възпитаникът на СКБ „Димитровград“ представи страната ни и достигна четвъртфиналите. Иванов, който се бори в свободния стил, направи дебют в класическия на олимпийската квалификация в Баку. Тя, поради тежка травма, бе пропусната от Кирил Милов, който сега получава шанс да излезе на олимпийския тепих в Париж.

Важно е да се подчертае, че за олимпийската квалификация не е имало подходяща опция при класиците. Затова е било предложено на Георги Иванов да участва. И той не само го направи, но спечели допълнителна квота за България. Това стана, след като бяха разпределени 16 вакантни квоти, раздадени от Международната централа на следващите в подреждането от квалификациите… Получи се след дисквалификация на спортисти от Русия и Беларус. А Иванов е първи от тези, които чакат квоти… Спечелената от него бе в кат. до 130 кг. Милов се състезава до 97 кг, но е изявил желание да се пробва в по-горната.

Фактологията е такава, че в мъжката борба Иванов е единственият българин, който спечели квота за Олимпиадата. Останалите са наемници от други държави. Квотата се явява 6-а – жени, мъже, свободен и класически стил. Останалите квоти са: Биляна Дудова (62) и Юлияна Янева (76), Айк Мнацаканян (77) и Семен Новиков (87) при класиците, както и Магомед Рамазанов (86) в свободния стил.

Иванов, който през тази година взе пояса „Дан Колов“, а през миналата стъпи на европейския връх за младежи до 23-годишна възраст, преди дни помогна на СКБ „Димитровград“ за първи път да вземе отборен трофей при мъжете…

Едва ли има случай в историята да има клуб, който е станал шампион на България отборно само и единствено със свои юноши, подчерта президентът на СКБ „Димитровград“.

В този ред на мисли Петров заяви, че много млади борци се отказват, защото се дава път на чужденци и наемници. Затова според него Федерацията трябва да реши дали е по-добре да се викат чужди състезатели, за някои и друг медал навън, и как да се процедира с вътрешния календар?Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук