Ген. Марин в Димитровград: Не се срамувайте и не се страхувайте от Георги Димитров

В България има хора, които хулят Георги Димитров, както и такива, които не смеят да го защитят, страхуват се и се срамуват даже да произнесат името му. Призивът ми е – не се срамувайте и не се страхувайте от Георги Димитров. Да се срамуват тези, които го забравят и предават, тези, които грабят, безчинстват и разпалват войни, които искат да властват над милиони хора в свой интерес. Те има за какво да се страхуват от Георги Димитров, заяви в Димитровград ген. Ангел Марин, вицепрезидент, мандат 2002 – 2012. Това той каза в качеството си на председател на международната фондация „Георги Димитров” .

Причина за визитата му бе отбелязване на 136-та годишнина на Георги Димитров, роден на 18 юни, чието име носи Димитровград. По повода бе организирана среща в зала „Гроссето“, по инициатива на ОбС на БСП и Български антифашистки съюз /БАС/ – Димитровград. Срещата откри Господин Георгиев, част от ръководството на общинската организация на партията. Доклад представи Иван Ганев, председател на местния БАС, в който разказа за живота и делото на Георги Димитров.

Георги Димитров отдавна е влязъл в сърцата на истинските българи и никога няма да излезе оттам. Ако трябва да го опишем с една дума, това е борба, борба за по-добър живот на обикновените хора. Такива като Георги Димитров не се срещат често. Тези, които не могат да прояват това, което той е постигнал, поне да не му завиждат и оплюват, а да му се поклонят, защото той е защитник на хората на труда. Той е човекът, който пръв дава решителен отпор на немския фашизъм публично и му нанася тежък удар на Лайпцигския процес. Сега има нужда от хора като него. Георги Димитров е пример за държавник и политик, положил основите на нова модерна България. Съвременни държавници у нас и по света го ненавиждат, защото се чувстват нищожни пред величието му. С Георги Димитров се разпознава България. Няма друг толкова известен и популярен лидер. Ще остане в пантеона на видните личности, сподели ген. Марин.

Той засегна и т. нар. Македонски въпрос, обхващайки времето на лидера на Югославия Тито. По думите му, Тито е искал да създаде обединение, което да не зачита отделните държави. Димитров, напротив, е настоявал България да запази статута си на равностойна държава в рамките на федерацията.

По разбиранията на Георги Димитров за Южнославянска федерация, не е имало проблем за това какво да е разпределението на територия между България и Македония, защото те ще бъдат в една и съща държава, при това – България като равностойна на Югославия, което не създава опасности за нея. По идеята на Тито, съвсем друг е щял да бъде статутът на България, което е можело да роди опасност. Така ген. Марин отговори на критични мнения по адрес на Георги Димитров, по отношение на Македонския въпрос.

Срещата завърши с дискусия, в която бе засегната познатата тема за паметника на Георги Димитров и повторното му издигане в Димитровград. Такъв въпрос се задава винаги на подобни форуми, но засега няма изгледи за развитие, в една или друга посока.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. г-н Марин , нека да види колко злини е причинил на България Вожда Димитров , и тогава да го почита . И Д-град отдавна не трябваше да е Д-град . Няма такъв град . Благоевград , Станке Димитров, Толбухин , Михайловград , Само най -верните на Комунизма изпадат в умиление и екстаз за Вождовете си. Даже Сталинград му смениха името на времето.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук