Гениално: Вместо извинителна бележка, документ разкрива състоянието на детето

контакти

Решението да бъдат отменени изцяло медицинските бележи за учениците и да се използва амбулаторният лист, обявено от настоящия министър на здравеопазването д-р Христо Хинков, бе определено от бившия здравен министър  д-р Стефан Константинов като гениално просто.

Бележка щял да бъде амбулаторният лист (това е документът, който лекарят издава на пациента след прегледа). Дава се на детето, то го носи в училището. Гениално просто. Само че амбулаторният лист съдържа информация за оплакванията, данни за намереното от лекаря при прегледа, други заболявания, проблеми, изследвания, лечения, диагноза, диагнози. Най-чувствителна лична информация. Това ще трябва да носят децата в училище, пише д-р Константинов.

Той очертава проблем, че немедицински лица в немедицинско заведение ще трябва да осигуряват съхранението и защитата на медицинските документи, без да вижда как това се връзва с отегчително дългия и пунктуален Европейски регламент за защита на личните данни и всички произтичащи от него многобройни бюрократични процедури. Не може да си обясни и как това ще се отнася към базовите етични норми, които лекарите трябва да спазват по отношение на пациентите си, една от които е неразгласяване на информация за здравното им състояние.

Та решението било намерено. Извинителната бележка отпада (язък за електронизацията!), споделя в поста си д-р Стефан Константинов, явно, насочвайки натам, че опитът за въвеждане на е-бележки предизвика объркване и суматоха в училищата. Това доведе до продължаване използването на хартиени…, а в крайна сметка – до решението за амбулаторния лист.

Бившият здравен министър, по темата за личните данни, дава пример как се е пишел болничен лист в Тунис. Накратко – конкретен човек декларира пред работодателя си, че има нужда от отпуск по болест и когато се наложи обратна информация, изрично е изискването отговорът да бъде изпратен в запечатан плик.

Иначе, една от идеите за предлагането да отпаднат медицинските бележки е свързана с вариращите им цени, като има сигнали, че са стигали до 50-60 лева, поисквани по преценка от лични лекари.

Препоръки даде преди дни и омбудсманът Диана Ковачева. Тя поиска издаването на медицинските бележи да стане абсолютно безплатно за родителите, като бъде включено в пакета здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Освен това проф. Ковачева настоява да бъдат намерени спешни решения – личните лекари и болничните заведения да проявят разбиране и да не вземат такси за издаване на тези бележки или те да бъдат минимални, например на цената на потребителските такси.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук