Генералният консул на Турция: Изпълняваме ангажимента за недопускане наплив на бежанци

Търговските палати на Хасково и Черкезкьой подписаха споразумение за сътрудничество

контакти

Турция изпълнява стриктно своя ангажимент пред Европейския съюз и не допуска бежански наплив към България и Европа. В момента на територията на Турция има около 3.5 млн. бежанци, 3 млн. от които са от Сирия. Това съобщи днес в Хасково генералният консул в Генералното консулство на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, който се срещна с областния управител инж. Минко Ангелов. Това е първата среща на дипломата в региона, назначен на поста в края на 2016 г., информират от Областна администрация.

Генералният консул уточни, че до днешна дата Турция е дала за бежанците от Сирия, Ирак и други страни над 25 милиарда долара. „Този ангажимент, за овладяване на хуманитарната криза с милионите бягащи от война хора, е непосилен и труден за турската страна, но ние стриктно го спазваме“, каза Ергани.

Срещата на дипломата и областния управител премина ползотворно, както сам каза генералният консул. Ангелов представи, от своя страна, икономическия, културен и туристически потенциал на област Хасково, възможностите за обмен на студенти, както и предпоставките на курорта Минерални бани за балнео туризъм на много високо равнище, поради уникалния състав на минералната вода там. „Вярвам в доброто местно сътрудничество и скорошното реализиране на общи проекти. Хасково е един от най-красивите български градове“, каза Ергани.

След разговора, двамата се срещнаха с представители на Управителните съвети на търговско-промишлените палати на Хасково и Черкезкьой, Турция. Подписано бе официално първото споразумение между тези две палати за бъдещо сътрудничество в редица области – икономика, образование, култура. Подписи под документа сложиха председателите на Хасковската търговско-промишлена палата  /ХТПП/ Янчо Янев и на бизнес организацията на Черкезкьой – Сюлейман Козува.

Турската община е известна като много бързо развиващ се икономически регион. Само за последната година населението на Черкезкьой се е увеличило с 20 000 души, заради потребността от работна ръка и специалисти. Търговско-промишлената палата там помага за социалните услуги и вече е построила със средства на своите членове няколко училища.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук